WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

In het maandblad re-integratie van april maakt mevrouw E. Zeef, directeur van Mind at Work een fraai verwoord verwijt aan de Raad van Werk en Inkomen. Zij verwijt de Raad dat men last heeft van idolen. Idolen zijn vooroordelen en stilzwijgende veronderstellingen. Dit blijkt uit het advies dat de Raad publiceerde over diagnose instrumenten.

Zo redeneert het RWI dat tevredenheid van gebruikers van diagnose-instrumenten een belangrijk criterium is. Deze waardetoekenning staat echter niet in direct verband met een wetenschappelijke onderbouwing. Alhoewel deze instantie pleit voor het gebruik van een gestandaardiseerd diagnostiek, wordt er onvoldoende aandacht besteed aan constructvaliditeit (meten de instrumenten wat gemeten moet worden, Met een weegschaal weeg je geen lichtintensiteit). De stilzwijgende veronderstelling is dat beschikbare diagnose-instrumenten in de re-integratiepraktijk toereikend zijn om verantwoorde uitspraken te doen over het arbeidspotentieel van klanten.

En die stilzwijgende veronderstelling klopt dus misschien wel helemaal niet.

Volgt een pleidooi voor wetenschappelijke onderbouwing van diagnose-instrumenten en professionalisering van klantmanagers en werkcoaches en niet in de laatste plaats voor een deugdelijke opleiding.

Het pleit voor de Raad dat het de volle schijnwerper heeft gezet op diagnose als belangrijk onderdeel van de re-integratie. Een goede diagnose wordt inderdaad door veel klantmanagers gemist. Het probleem met het advies was meteen al dat het vooral laat zien wat er is en niet zo zeer wat men zou kunnen gebruiken als diagnose instrument. Het gevolg is dat menig gemeente nu op zoek is naar de heilige graal voor de diagnose.

Mevrouw Zeef graaft echter nog een laagje dieper en stelt vast dat voor een goede diagnosestelling ook wetenschappelijk onderbouwd moet zijn, dat het instrument echt moet meten wat het zou moeten meten en dat degene die het instrument bedient (in casu de klantmanager of de werkcoach) ook goed toegerust moet zijn om het instrument toe te kunnen passen.

en dat terwijl men nu vaak alleen geinteresseerd is in de vraag of iemand al of niet kan werken. Er is nog een wereld te winnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s