WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

 

Wat is evidence  based? Het bewijs van effectiviteit ten opzichte van nietsdoen. Dus: Je onderzoekt een bepaald instrument waarbij je het inzet voor een groep mensen en bij een andere groep mensen (de controlegroep) doe je niets. Is bij de onderzoeksgroep de gewenste verandering zichtbaar en bij de controlegroep niet dan is bewezen dat het instrument werkt.

In de medische wereld gaat er geen pilletje de apotheek in voordat de werkzaamheid door middel van evidence based effectiviteitsonderzoek van voor tot achter is bewezen.  Gebeurt dat in de reïntegratiewereld iets degelijks ook? Nee, dat gebeurt niet of nauwelijks. Er zijn zelfs veel mensen die het een verschrikkelijk idee vinden.

Interventies naar werk is een project dat best practices inventariseert op het gebied van reïntegratie. Hiervoor moet de werkzaamheid van een project of instrument zijn onderbouwd. INW kijkt naar drie dingen:

Een theoretische onderbouwing: Waarom zou de interventie werken?

Een procesevaluatie: Hoe werkt de interventie?

Een resultaatevaluatie: Werkt de interventie?

De meeste van de ingediende projecten of instrumenten voldoen niet helemaal aan de gestelde eisen. De onderbouwing ontbreekt bijvoorbeeld of de procesevaluatie voldoet is niet volledig.Dit zegt iets over de kwaliteit van het onderzoek naar re-integratie. Die is vaak niet goed genoeg en dat is ernstig omdat zoveel vraagtekens worden geplaatst bij de effectiviteit van reïntegratie. Evidence based onderzoek is erg zeldzaam en dat is jammer omdat niet alleen de netto effectiviteit het beste wordt bewezen maar ook omdat er van dit type onderzoek het meeste te leren valt.

De projectencultuur in de sociale sector wordt gekenmerkt door haast en drukte. Ik vermoed (weet eigenlijk wel zeker) dat dit een reden is voor de onvolkomenheden in het evaluatie-onderzoek. Halverwege het project of vrijwel tegen het einde bedenkt iemand zich dat het ook nog geëvalueerd moet worden. Dat is te laat om het eerste “ding” van INW nog goed te kunnen beantwoorden en in de andere twee dingen zullen de nodige onvolkomenheden zitten.

Gelukkig zijn er de nodige goed onderbouwde projecten. Een voorbeeld vind je hier. Het UWV en de vier grote steden starten binnenkort met Fit for work, een nieuwe werkwijze om mensen die al lang in de uitkering zitten aan het werk te krijgen. Dit project zal uitvoerig worden onderzocht om vooral over het verband tussen arbeid en gezondheid.

Wat zijn nu eigenlijk bezwaren tegen evidence based werken binnen de sector reïntegratie? De twee (door mij) meest gehoorde zijn

1. ieder mens is uniek.

Mensen die dit zeggen verzetten zich eigenlijk tegen het hanteren van welke methode of welk instrument dan ook. Voor ieder mens zou dan ook een unieke benaderwijze nodig zijn. Klinkt mooi maar is weinig praktisch en is ook niet waar.

2. Je brengt handboek soldaat terug.

Evidence based onderzoek leidt tot behandelprotocollen. Gebruikers van dit argument leggen een direct verband met de overmatige regelgeving van de ABW. Sociale diensten proberen resultaatgericht te werken en daar hoort het toepassen van een overdaad aan regels niet bij. Nu is er een groot verschil tussen de toepassing van juridische regels en een behandelprotocol. Een protocol of een richtlijn maakt een instrument wel helder en vooral ook leerbaar. De gebruikers van dit argument werpen wel de terechte vraag op over hoe ver je hierin moet gaan.

Klantmanagers zijn wars van protocollen en richtlijnen. Een aanslag op hun deskundigheid. Maar dat is natuurlijk onzin. Ik kom regelmatig bij mijn huisarts (helaas) die dan keurig een protocol afloopt. Ik merk het maar last heb ik er niet van. Je moet er niet aan denken dat hij zou zeggen: “Meneer Folkerts, ieder mens is uniek, hoe zullen we uw ziekte deze keer eens behandelen”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s