WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Dit verhaal is gebeurd in de gemeente H. maar voor het zelfde geld was het gebeurd in de gemeente G., B, C. of R.

Komt binnen bij de klantmanager, een ouder echtpaar van tegen de zestig. In de gemeente H. is afgesproken dat iedereen met een bijstandsuitkering moet participeren. Tot dan toe had men een aantal klanten -vooral oudere mensen- met rust gelaten maar in het kader van het nieuwe beleid diende iedereen een participatieplan te hebben. Hierin staan de activiteiten die hen moeten behoeden voor sociaal isolement.

De klantmanager vraagt het echtpaar naar hun bezigheden. Ze vertellen dat ze enkele dagen per week op hun kleinkinderen passen. De klantmanager vindt dat op de kinderen passen mooi past in het participatieplan past en vult dit in als bezigheid. Er wordt nog wat heen en weer gepraat. Men geeft elkaar een hand. Het oudere echtpaar verlaat het pand.

Wat is hier nu gebeurd?

  • Er heeft een verandering plaatsgehad in de administratieve werkelijkheid. Het echtpaar staat nu aangevinkt als een echtpaar met een participatieplan binnen het klantvolgsysteem van de gemeente H.
  • Er heeft een verandering plaatsgehad in de politieke werkelijkheid. Het vinkje is zichtbaar voor de accountant van de gemeente H. Aldus kan naar eer en geweten worden gerapporteerd dat het aantal door middel van een participatieplan geactiveerde inwoners der gemeente weer hoger is.
  • Er heeft geen verandering plaatsgehad in de echte werkelijkheid van het oudere echtpaar. Zij pasten op hun kleinkinderen en dat doen zij nog steeds.

Wat gaat hier fout?

Geen doelstelling: Er was alleen maar een target. Iedereen uit de doelgroep moest een plan. Er is niets afgesproken over wat met zo’n plan werd beoogd om het echtpaar verder te helpen, als dat al nodig was. Evenmin is overwogen om het echtpaar gewoon met rust te laten omdat het aanbieden van activiteiten misschien niet noodzakelijk was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s