WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Netto-effectief is het resultaat ten opzichte van niets doen.  Effectieve re-integratie is dus alles wat meer oplevert dan nietsdoen.  Er zijn dus ook situaties denkbaar dat nietsdoen een beter resultaat oplevert dan het inzetten van activiteiten. Of (iets milder) wanneer het beter is niet al te veel middelen in te zetten. Maar weten we ook in welke situaties dit is? Dat is wat lastiger. Er is wel het één en ander bekend. Een conclusie die vaak voorkomt is dat het zinvoller is om re-integratiegeld in te zetten voor  klanten met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De trajecten zijn weliswaar duurder maar als deze klanten -als er niets gebeurd- lang in de uitkering blijven, is de investering toch lonend. Hij is namelijk lager dan het bedrag wat anders aan een uitkering uitgegeven zou worden.

Afgezien van allerlei nuances (die heel belangrijk zijn maar hier niettemin even genegeerd worden) is het dus mogelijk om voor effectiviteit een soort vuistregel te formuleren.

De inzet van re-integratie moet

  • nodig zijn en
  • zinvol.

Het is niet nodig als mensen ook op eigen kracht aan werk kunnen komen

Het is niet zinvol als de trajectkosten niet meer opwegen tegen de opbrengsten. Bijvoorbeeld als iemand zo diep in de problemen zit dat redelijkerwijs niet meer verwacht kan worden dat hij aan het werk gaat. Of iemand is ouder dan zestig en zou intensief begeleid moeten worden voor hij kan werken. De kosten voor het traject zijn dan hoger dan het bedrag van de bespaarde uitkering of de succeskans is te laag.

Dit kan je dan laten zien in een soort laffer curve.

Als iemand kort in de uitkering zit is het effect van een traject gering. Het zelfde geldt als iemand erg lang in de uitkering zit of een erg complexe problematiek heeft. Ik doe net of duur en complexiteit samenvallen. Dit is een vuistregel en de combinatie komt vaak genoeg voor om dit te rechtvaardigen. Maar in feite kan iemand op de dag dat hij de uitkering al  zo in de problemen zitten dat betaald werk niet meer tot de mogelijkheden hoort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s