WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Pakweg drie weken geleden begon ik vrij onverhoeds aan de Linkedin discussiegroep Gilde re-integratie. Ach ja, je probeert wel eens wat. Vandaag zitten we op 167 leden (…and counting). Dat gaat dus goed. Maar hoog tijd om even te bezinnen: waar staan we nu en hoe gaan we verder.

De leden van de discussiegroep.

Laat ik eerst eens een nadere blik werpen op die 167 leden. Hiervan ken ik er 99 persoonlijk en de andere 68 zijn nieuw voor me. Ik heb mijn linkedin netwerk als uitgangspunt gekozen en veel mensen uit mijn netwerk hiervoor gevraagd. Om iets plastischer te maken wie er lid zijn pik ik hier de 50e, de 100e en de 150e inschrijver er uit. Natuurlijk voor deze drie een extra hartelijk welkom en de hoop dat jullie veel aan deze groep zullen hebben en ook -en vooral dat- een belangrijke bijdrage kunnen leveren.

  • Lid  50 is Wouter Rietman. Lokaal re-integratie entrepreneur te Rotterdam en directeur van de Stichting Onbenutte Kwaliteiten, vooral bedreven in het aanbieden van sociale activering.
  • Lid  100 is mijn collega Paul van der Aa, onderzoeker bij de wetenschappelijke afdeling van de Rotterdamse sociale dienst en bovendien verbonden aan het panel van interventies naar werk.
  • lid 150 is Toine Dam. Iemand die ik niet ken, hoewel ik hem misschien wel eens een hand heb gegeven. Minstens twintig van mijn linkedinrelaties kennen hem namelijk wel. Toine is vrijgevestigd adviseur onder meer op het gebied van sociale zekerheid.

Een gevarieerd gezelschap waarvan er twee indirect bij re-integratie betrokken zijn en één direct. Uitvoerende professionals zijn ook lid. De meesten daarvan zijn zzp-er of medewerker van een re-integratiebedrijf.

Ik had tevoren bedacht dat het mooi zou zijn als 10% van de leden actief zou discussieren. Bij dit soort discussiegroepen doet het leeuwendeel van de deelnemers er het zwijgen toe en die 10% zijn dan ook een vuistregel. Dit kun je ongeveer verwachten. Tot nu toe hebben echter 26 van de 167 deelnemers de pen ter hand genomen. dat gaat dus goed. Alle discussies zijn op één na door mij gestart en dat is natuurlijk wel weer jammer. Voel je van harte uitgenodigd om een nieuwe discussie te starten.

Wat is de bedoeling van de discussiegroep?

Dat ligt in het verlengde van de doelen van het Gilde re-integratie. Het Gilde is opgezet om bij te dragen aan effectieve re-integratie in Nederland. Het uitgangspunt is dat we zoeken naar practice based interventies. We halen hierom de kennis tussen de oren van de professional vandaan; stellen dit op schrift, zoeken naar een wetenschappelijke onderbouwing en gaan de spreeekkamer in of te checken of daar ook werkelijk gebeurt wat is beschreven.

Bij de ontwikkeling van dit soort kennis hoort ook dat we proberen dit te verbreiden. Dit sluit aan op een ander initiatief, het al genoemde interventies naar werk. Je kunt hier projectbeschrijvingen van best practices downloaden. En dat is prachtig maar voor het doel wat we met het Gilde voor ogen hebben nog wat te mager. We hebben voorstellen gedaan die een stuk verder gaan en bijvoorbeeld expertgroepen, fora en een wiki re-integratie bevatten. Dit gaat nog wel lukken maar loopt voorlopig nog niet van een leien dakje.

Vooruitlopend op alles wat misschien nog wel komt hebben we nu een voorlopig platform gekozen binnen een bestaande infrastructuur (linkedin). Het doel hiermee is tweeledig:

  • de discussie aanjagen over effectieve re-integratie vanuit een praktisch uitvoerend perspectief en het bewustzijn over de noodzaak voor effectieve re-integratie verhogen.
  • het vormen van een tribe (stam). een tribe is een groep op internet die in een bepaald onderwerp is geinteresseerd en (voor zichzelf en voor anderen informatie hierover verzameld.

Vroeger of later zullen we onze mogelijkheden om informatie te delen en te verspreiden via internet uit kunnen breiden en verbeteren. Ik hoop dat jullie allen daarbij blijvend tegen te kunnen komen.

Een gedachte over “De discussiegroep Gilde re-integratie op Linkedin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s