WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

In een post met de titel Vijf re-integratietermen om nooit meer te gebruiken liep ik te mopperen op de afschuwelijke term de afstand tot de arbeidsmarkt.

Het is een term die in zwang kwam in de tijd van de RBA’s (de regionale besturen voor arbeidsvoorziening). Het is altijd een idiote uitdrukking geweest. Laat het maar eens een keer of vijf over je tong rollen of probeer het te visualiseren. Wat kan hier nu toch in ’s hemelsnaam mee bedoeld zijn? we spreken toch ook niet van afstand tot de huizenmarkt.

Ja, deze meneer is dak- en thuisloos. Hij heeft dus een grote afstand tot de huizenmarkt.

of

Deze mevrouw spaart alleen en belegt nooit. Zij heeft dus een grote afstand tot de effectenmarkt.

Toch hoor ik het nog dagelijks in verband met de arbeidsmarkt. Het is het spraakgebruik in geslopen en heeft zich daar misschien wel definitief genesteld.

De afstand tot de arbeidsmarkt hangt samen met de lengte van het traject. Wie een grote afstand tot de arbeidsmarkt heeft, moet vele stappen zetten om die afstand te overbruggen en  dat betekent dus een lang traject.Dat ziet er dan ongeveer zo uit:

Aangezien het meestal lager opgeleiden en langdurig werklozen zijn waarvan de afstand zo groot is, geldt voor hen dus ook dat het traject lang is. Het probleem is wel dat deze groepen vaak ook helemaal niet zo geschikt zijn voor langdurige trajecten. Het idee achter deze opvatting van de afstand tot de arbeidsmarkt is dat deze klanten veel belemmeringen hebben en dat deze eerst moeten worden opgelost, voordat er van bemiddeling naar werk sprake kan zijn.

Nu zijn we niet meer zo van de lange trajecten  tegenwoordig. dat dit vooral veel geld kost en een hoge uitval oplevert is er inmiddels wel ingezakt. Nu is er echter wel een nieuwe variant in zwang. Van klanten met een grote afstand tot de arbeidsmarkt verwachten we nu een stapje op de re-integratie ladder. Niet de gehele afstand wordt overbrugd maar slechts een stukje.

Je kunt je ook een andere -grafische- voorstelling van de afstand tot de arbeidsmarkt maken namelijk zo:

Hie is de afstand tot de arbeidsmarkt niet anders. In plaats van horizontaal wordt het verticaal weergegeven. Hierdoor suggereer je een korte overbruggingstijd. Deze trajecten bestaan inmiddels ook. Het idee er achter is dat door een plotselinge overgang naar werk een aantal belemmeringen als sneeuw voor de zon verdwijnt. Andere kunnen ook worden aangepakt als iemand al werkt. Dit tuype traject vergt een veel betere organisatie. Sommige bijkomende voorzieningen moeten a la minute beschikbaar zijn; om er één te noemen; kinderopvang.

Mijn voornaamste bezwaar tegen de term afstand tot de arbeidsmarkt zit in de inherente lamlendigheid. De afstand is groot dus…

Een gelijksoortig bezwaar kan worden ingebracht tegen trajecten met een korte overbruggingstijd. Hier blijft het vaak bij de snelle plaatsing en is er bijvoorbeeld te weinig oog voor duurzaamheid.

Het is beter om een afgewogen keuze te maken voor één van de twee volgende principes

first train, than place,

of

first place, than train.

om vervolgens de elementen waarop wordt getraind zorgvuldig te bepalen en ook daadwerkelijk uit te voeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s