WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Eerder presenteerde ik hier een vuistregel voor effectieve re-integratie. Hij was eenvoudig, zoals een vuistregel hoort te zijn en weinig subtiel. Hier volgt een vuistregel voor effectief bezuinigen, gebaseerd op het zelfde eenvoudige idee. Dat idee luidde als volgt:

De inzet van re-integratie moet

  • nodig zijn en
  • zinvol.

Het is niet nodig als mensen ook op eigen kracht aan werk kunnen komen. Het is niet zinvol als de trajectkosten niet meer opwegen tegen de opbrengsten.

Ik nam aan dat veel mensen (maar niet allemaal) die net een uitkering hebben er op eigen kracht uit kunnen komen en dat een traject niet nodig is. Terwijl veel mensen die er erg lang in zitten en erg grote problemen hebben een traject niet met succes kunnen voltooien waardoor het niet meer zinvol is. Hier is het tekeningetje dat ik gebruikte om het duidelijk te maken.

De vuistregel om te bezuinigen luidt nu: als je moet bezuinigen, bezuinig dan om de groepen die het minder nodig of voor wie het minder zinvol is, namelijk zo.

Als je meer te besteden hebt kun je meer groepen bedienen dus ook groepen die het minder nodig hebbben of voor wie het minder zinvol is. Heb je minder dan krimp je naar het midden.

Waarom?

Omdat daar de kost het meeste tegen de baat opweegt. Deze groep zit nog niet te lang in de uitkering maar komt er op eigen kracht niet makkelijk uit. Doe je niets dan leert de ervaring dat ze langdurig in de uitkering blijven en dat het steeds moeilijker en duurder wordt om hen uit te laten stromen.

Wordt er in de praktijk ook zo gehandeld. Eerlijk gezegd zie ik er niet veel van. Er zijn praktische problemen. De groep waarvoor een traject zowel nodig als zinvol is, kan moeilijk worden geïdentificeerd. Het ontbreekt nog te vaak aan een goede diagnose. Bovendien moet ook het meest geschikte traject worden geselecteerd en ook op dit punt is de deskundigheid nog niet groot genoeg.

Er zijn ook keuzeproblemen. Veel gemeenten kiezen onder druk van de bezuinigingen om vooral de groep te bedienen die snel weer aan het werk kan. De uitstroom is dan het grootst terwijl de kosten relatief laag zijn. Niet handig want de groep die minder snel aan de slag kan en een grotere investering vraagt, blijft in de bijstand en voor hen wordt het steeds moeilijker om nog uit te stromen. dus je werkt aan een groot probleem in de toekomst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s