WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Toen re-integratie naar de markt werd gebracht, kozen de gemeenten en masse voor het inkopen van integrale trajecten die werden uitgevoerd door re-integratiebedrijven. Integraal betekende de was de deur uit doen. Het eigen personeel was voor het grootste deel opgeleid om uitkeringen te verstrekken dus het was een logische keuze.

Je hebt er geen verstand van dus de specialist gaat zijn gang maar.

Bovendien verwachtten gemeenten veel van de marktwerking. Het was eenvoudig: volstaan kon worden met sturen door financiele prikkels. No cure No pay en no cure less pay. Een bekend refreintje uit die dagen.

Het klopte alleen niet.

Integrale trajecten hadden een maximale trajectduur. In de praktijk duurden veel trajecten zo lang als mogelijk was en dan werd de klant onverrichterzake weer bij de sociale dienst afgeleverd. Duur dus en inefficient. Integrale trajecten zijn inmiddels zeldzaam en de klantmanager van de sociale dienst wordt regisseur. Hij moet het traject bepalen en sturen, niet zelden met behulp van een uitgebreide productcatalogus.

Probleem opgelost? Niks hoor. Gemeenten wisselen het ene voor het andere sturingsmechanisme in.

De eerste jaren sturing door middel van financiele prikkels op het resultaat van een contract met een re-integratiebedrijf.

Nu sturing op de input van een contract met een re-integratiebedrijf door eigen personeel (de klantmanager) aan te stellen als degene die selecteert voor trajecten. Kortom; de regisseur. Dat is geen onverstandige oplossing. Maar het werkt alleen als de regisseur het nodige gereedschap heeft en weet hoe dit te gebruiken. Bijvoorbeeld een diagnose instrument, gesprekstechnieken en de nodige kennis over de effectiviteit van instrumenten voor doelgroepen en in bepaalde situaties.

Hier aan moet echter nog erg veel gebeuren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s