WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Het Rotterdamse participatiebeleid gaat sinds begin dit jaar door het leven onder de naam full engagement. Wie in wanhoop over de onduidelijkheid van deze term de zoekwoorden “full engagement” intikt in het zoekschermpje van Google, krijgt tot zijn verbazing een reeks resultaten die de woorden linken aan het begrip “energy” (en dus niet aan bijvoorbeeld “employment”). De reden hiervoor is een zelfhulpbestseller uit 2003 met de titel “The Power of Full Engagement: Managing Energy, Not Time, Is the Key to High Performance and Personal Renewal”.  (Het excessieve gebruik van hoofdletters hoort volgens mij bij het genre Amerikaanse zelfhulpboeken).

De basisgedachte in dit boek is erg zinvol. In het digitale tijdperk wordt een volledig beroep gedaan op onze betrokkenheid bij ons werk. Dit wordt vaak opgelost door lange uren te maken, te multitasken en werk mee naar huis te nemen.  Nu is het volgens de schrijvers zo dat niet tijd, maar energie het belangrijkste middel is om te sturen op je productiviteit. Je kunt je 10 urige werkdag nog zo nauwkeurig uitgestippeld en gepland hebben, als je er om een uur of half drie helemaal door heen zit, dan helpt er geen lieve moeder meer aan en heb je dus ook niet veel aan al gemanagede tijd.

De reden is dat tijd hoe dan ook eindig is, terwijl energie opnieuw kan worden opgeladen, zoals je een batterij verwisseld of oplaadt.

Met timemanagement ben je in feite bezig om zoveel mogelijk werk in beperkte tijd te stoppen. Dit heeft een beperkt nut. Het helpt je om je tijd efficiënt te besteden. Het helpt je echter niet bij het maken van effectieve keuzes en bij het goed verdelen van je beschikbare energie. Effectieve keuzes kun je het beste baseren op de acties die het meeste bijdragen aan het beoogde resultaat. Hierbij kun je tijd winnen door dood hout weg te kappen. Er zijn allerlei taken en klusjes die wel tijd kosten maar geen bijdrage leveren aan het eindresultaat. Effectieve keuzes werken bovendien beter als ze verbonden zijn met je persoon (met je persoonlijke drive en met je sterkste vaardigheden).

Tijd als sturingsmiddel werkt dus niet omdat het enige antwoord op de hoge eisen die aan je worden gesteld is het investeren van meer tijd. Uiteindelijk leidt dit tot demotivatie, uitputting, stress, ziektes en uiteindelijk een burn out. Energie kan vernieuwd worden als er regelmatig, gedurende de werkdag aandacht aan wordt besteed. Dit kun je het beste doen door het invoeren van eenvoudige rituelen, die elke dag opnieuw op dezelfde wijze worden uitgevoerd. Voorbeelden zijn, het nemen van regelmatige pauzes (om de 90 of 120 minuten), waarbij je de werkplek verlaat, regelmatig eten en bewegen. Verder is het beperken van afleiding en onderbrekingen een goede manier om je energie goed te verdelen. Afleiding doe je zelf, bijvoorbeeld door vaak je e-mail te checken. Breng dit terug tot een of twee momenten per dag en je zult zien dat er een wonder gebeurt. Voor onderbrekingen zorgen collega’s en het lijkt onbeleefd om er geen aandacht aan te besteden. Toch is dit raadzaam. Het kost vrij veel tijd om je opnieuw te focussen nadat je een kwartier lang van gedachten hebt gewisseld over de heersende weersomstandigheden.

Volg deze link voor een helder en niet al te lang artikel over energiemanagement (inclusief een kleine test om je persoonlijke stand van zaken op te meten.

Het boek the power of full engagement staat op Google books (met de nodige beperkingen).

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s