WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Een tegenprestatie is gewoon een ruil.

  • De overheid doet iets (in dit geval, verstrekt een uitkering).
  • Degene met een uitkering doet iets terug (de tegenprestatie)

Voor wat hoort wat.

Presenteer je het zo dan kun je er ook de verborgen energie uithalen. Die energie houdt in dat iemand de kans kan grijpen om er iets van te maken en zo de immateriële waarden van werk kan verzilveren. Dat zijn zelfrespect en het respect van anderen.

Jammer genoeg wordt het zo meestal niet gepresenteerd. Dat merk je al aan de term verplicht vrijwilligerswerk. Uit de column van Eveline Tonkens:

U hebt een uitkering, morgen zijn er sneeuwruimers nodig, dus u gaat sneeuwruimen. Dan voelen ze zich totaal niet gezien en klimmen in de gordijnen: wat nu sneeuwruimen, alleen omdat ik een uitkering heb? Ik kan niet tegen urenlange kou en heb last van mijn rug!

Dit kan worden opgelost met het toepassen van een sanctie (wie niet horen wil, moet tenslotte voelen) en deze wordt dan ook steevast uit de kast gehaald door de pleiters voor verplicht vrijwilligerswerk. De achterliggende idee is het zijn allemaal klaplopers en zo moeten ze dan ook behandeld worden. Even afgezien van de vraag of dit zo is; het is niet erg handig.

Allemaal negatieve energie.

Het is veel beter om bij de tegenprestatie uit te gaan van zelfsturing van degene die moet leveren.

Kan dat dan zonder sancties.

Nee, maar wat voor de tegenprestatie geldt, geldt ook voor de sanctie. Wanneer er afspraken zijn gemaakt over het leveren van een tegenprestatie in een open en eerlijk gesprek en deze worden niet nagekomen dan is er ook een goede basis om een sanctie toe te passen.

Er zijn namelijk wel klaplopers alleen niet zoveel als sommigen wel denken.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s