WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Meer dan 250 leden.

Ik heb me voorgenomen om elke keer als er vijftig nieuwe leden bijgekomen zijn een update te maken over de disucssiegroep Gilde re-integratie op Linkedin. En het is weer zo ver. De vlag kan uit. het 250e lid heeft zich aangemeld. Dat deed hij eigenlijk al op 12 december. Het heeft echter een tijdje geduurd voor ik aan dit verhaal toe kwam. Er zijn inmiddels zelfs 261 leden.

Lid 250 is Fred IJspeerd, Hj doet onderzoeks- en advies werkzaamheden over het Nieuwe Werken voor de gemeente IJsselstijn. Bepaald niet het vakgebied Re-integratie maar in de praktijk zijn wij ruimhartig in het toelaten van leden. Fred van harte welkom in onze groep en uiteraard een even warm welkom aan ongenoemde nieuwe leden.

Open groep of niet.

Nu we het toch over lidmaatschap hebben; Linkedin biedt sinds kort de mogelijkheid aan om te switchen naar een open groep. De essentie hiervan is dat de zichtbaarheid groter wordt. Discussies zijn voor iedereen zichtbaar. Ze worden doorzoekbaar voor zoekmachines als Google en discussies kunnen worden gedeeld op Twitter en Facebook. Nu is dat op zich mooi en het lijkt mij ook wel aantrekkelijk. De catch is natuurlijk dat ook iedereen op Linkedin aan een discussie mee kan doen. Ik weet zelf niet zo goed wat het beste is. Ten slotte zijn wij een discussiegroep over een specifiek vak.

Dus leg ik het bij deze maar even voor:

Wat vinden jullie? Moet de discussiegroep Gilde re-integratie een open discussiegroep worden waaraan iedereen op Linkedin kan meediscussieren of moet dit voorbehouden blijven aan geinteresseerde leden?

Waarom doe je mee?

Iedereen die lid wordt, krijgt in een mailtje het verzoek om de vraag te beantwoorden “Waarom doe je mee?”  Een flink aantal leden neemt gelukkig ook de moeite om hier iets over te zeggen. Het is eigenlijk een voortdurende opiniepeiling waaruit af te leiden is welke kant we met het Gilde re-integratie en deze discussiegroep op willen.  Ik heb even de tijd genomen om te turven waarom jullie nu eigenlijk mee doen. daar komt het volgende uit:

  • Kennis delen 12 keer genoemd
  • Vanwege een passie voor het vak 8 keer genoemd
  • Ontwikkelen professionaliteit/vakmanschap 8 keer genoemd.
  • Ontwikkelen kwaliteit (meestal als antwood op bezuinigingen) 6 keer genoemd.
  • Kennis ontwikkelen en (wetenschappelijk) onderbouwen 3 keer genoemd.
  • Vakmatige ontwikkeling volgen 2 keer genoemd.
  • Vanwege het Gilde Re-integratie 1 keer genoemd.
  • om innovatieve ideeën op te doen 1 keer genoemd.
  • Effectiviteit te vebeteren.

Het beeld is wel duidelijk. Jullie zijn gepassioneerde vakmensen die kennis willen delen om tot hogere kwaliteit te komen.

Welke kant moet het uit?

Uit de gestarte discussies blijkt dat ook wel. Er klinkt bovendien vaak zorg door over de druk die op kwaliteit kan komen te staan door de grote bezuinigingen die op stapel staan. Er is echter nog niet veel discussiestof over hoe we dan vakmatig beter worden. Zelf heb in het begin al de vraag opgeworpen “Wat verstaan we onder maatwerk?” Bij de antwoorden viel me op dat vakmensen zelf vaak van mening waren dat maatwerk ontstond in het contact met de klant zelf. In de beslotenheid van de spreekkamer, om het zo maar eenst te zeggen. Dat mag een waarheid als een koe zijn maar erg transparant is dat niet voor de (boze) buitenwereld.

Het lijkt me een prima idee om de komende tijd te proberen om te discussieren over hoe het vakmanschsap vorm geven. Welke methodes hanteren we. De verschillende Gildes hebben hierover inmiddels interessnat en toegankelijk materiaal opgeleverd. Bovendien is er inmiddels de handreiking het heft in eigen hand van de RWI, waaraan door Gilde leden ijverig is meegewerkt en die kan werken als een fundament voor de kennis over re-integratie.

Grote schoonmaak.

Ik heb alle discussies waarop langer dan vier maanden niet is gereageerd verwijderd. Als er zo lang niet is gereageerd dan is de houdbaarheidsdatum blijkbaar voorbij. Het schoont lekker op.

Wel dat is voor wat nu betreft. Op naar 300 deelnemers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s