WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Enkele dagen geleden vestigde ik hier de aandacht op een column van Pieter Jan Biesheuvel van de RWI over de professionaliseringsagenda. Ik vond het een beetje jammer dat hij wel suggereerde dat zoiets er moest komen maar het daar bij liet.

Dit zit natuurlijk een beetje in de aard van het beestje RWI,  een adviesraad die (dus) adviezen produceert en als het advies gereed is zijn ze klaar.  Je kunt je overigens afvragen wie hier in het informatiseringstijdperk nog zit te wachten op een raad van hooggeleerde heren, die weet hoe het moet.

Nu is dit misschien wel waar maar ook een beetje flauwe opmerking. Onlangs gaf het RWI een handreiking uit voor het sturen op zelfsturing, grotendeels bij elkaar gepend door mijn Gilde Re-integratie colllega’s , Gejo Duinkerken, Peter Wesdorp en Roeland van Geuns. Daarmee werd dus niet meer alleen geadviseerd maar ook concreet aangegeven hoe dit in de praktijk gerealiseerd kan worden.

Chapeau.

Maar daarmee is er nog geen professionaliseringsagenda. Ik zie twee kansen:

 • Divosa werkt aan een professionaliseringsproject en hebben onlangs de bestpractices site Interventies naar Werk overgenomen van SZW. Divosa zoekt nu naar draagvlak onder haar leden.
 • De professionals doen het zelf en wisselen zelf best practices en methodes uit. Het begin is er. Naast het boekje zijn er straks drie Gilde methode beschrijvingen voor verschillende groepen, waaronder belemmerende overtuigingen. Professionals kunnen ook onderling vast stellen op welke manier zij maatwerk leveren, zodat dit langer tot het geheim van de spreekkamer behoort.

Zo, die zit.

Nu is er nog steeds geen professionaliseringsagenda. Wel ga ik binnnenkort eens wat balletjes opwerpen in de discussiegroep Gilde Re-integratie.

Een gedachte over “De professionaliseringsagenda, wie stelt hem op?

 1. Alex Driesens schreef:

  Beste Klaas,

  Ben het volkomen met je eens dat er een professionaliseringsagenda moet worden opgesteld. Dat lijkt me dan wel een zaak voor niet 1 maar voor meerdere partijen die hier belang bij hebben. Een brede discussie dus en een duidelijke agenda. Wat moet daar dan op staan volgens jou?

  p.s. Dat hooggeleerd spreekt me wel aan natuurlijk, ook al is de RWI geen deskundigenraad met geleerden maar een overlegorgaan van belanghebbenden…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s