WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Nu tot iedereen is door gedrongen dat er echt veel, heel veel minder geld beschikbaar is om mensen met een uitkering te laten re-integreren, hoor je als antwoord op deze nieuwe realiteit steeds vaker dat de klant zelfstandig moet worden.

Blijkbaar hoefde dat eerst niet.

Dat roept natuurlijk wel de vraag op hoe de klant dat moet doen, zelfstandig worden, nu we er eerder jarenlang van uit zijn gegaan dat hij of zij hulp nodig heeft.

Voor een deel lijkt me het geen probleem. Hulp aan klanten die maar kort in de uitrkering zitten kan versoberd worden. Effectiviteitsonderzoek heeft aangetoond dat hulp aan deze groep niet erg effectief is omdat zij op eigen kracht uit de uitkering kunnen komen. Het aanbieden van een traject kan zelfs betekenen dat mensne langer in de uitkering blijven omdat ze eerst het traject afmaken.

Maar dit geldt maar voor een deel van de klanten en ook nog veruit  het kleinste deel. Hoe bewegen we klanten tot zelfstandheid die wel een zetje nodig hebben.

Gelukkig is er nu de handreiking “het heft in eigen hand” Uitgegeven door het RWI en mede gemaakt door Gilde adviseurs.

Het centrale begrip in deze handreiking is zelfsturing en ik vind dat een prtachtbegrip om te gebruiken bij re-integratie.

Een stuk beter dan de gangbare begrippen zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

Waarom voldoet zelfstandigheid niet.

Omdat het niet adequaat is. Je mag dan weliswaar in de bijstand zitten maar dat maakt je nog niet onzelfstandig. Je voert bijvoorbeeld zelfstandig je eigen huishouden. Meest kenmernkende verschil. je hebt minder financiële middelen. Niet voor niets wordt met het verlenen van bijstand gesteld dat de klant weer economisch zelfstandig moet worden. Dat is hij inderdaad niet. hij moet een beroep doen op gratis geld van de overheid.

Waarom voldoet zelfredzaamheid niet als term?

Ooit in het begin van mijn carrière, ben ik korte tijd verdwaald geweest in de zwakziningenzorg. daar werd zelfsredzaamheid gebruikt als term voor vaardigheden van pupillen. Kunnen ze zich zelfstandig eten of zich aankleden. dit was dan medebepalende voor de indeling in een leefgroep. Volgens Alex Driessen we de term op dezelfde manier gebruiikt door Arbeidsvoorziening. Ksan iemand zonder hulp naar een vacature zoeken. Frans Vos wijst er op dat de term alleen wijst op individuele vaardigheden. Nu kun je best op bepaalde gebieden heel onzelfredzaam zijn en je toch redden, namelijk met behulp van anderen. tegenwoordig onmisbaar bij het zoeken naar werk, we noemen het netwerken.

Zelfsturing geeft bovendien goe aan welk doel wordt beoogd met re-integratie. geef mensen geen vis, geef ze een hengel.

 

Een gedachte over “Zelfsturing, sleutelbegrip voor re-integratie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s