WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

We leven in tijden van verandering in de re-integratie wereld om het maar eens dramatisch uit te drukken. De voornaamste reden is natuurlijk dat het binnen enkele jaren moet kunnen met ongeveer eenderde van het huidige budget. Met veel minder geld dus.

Dat betekent in ieder geval dat er veel gaat veranderen.

Een leuk gezelschapsspel in tijden van verandering is speculeren over trends en thema’s. Wat gaat veranderen, wat verdwijnt en wat komt er voor terug. Tenminste; ik vind het een leuk gezelschapsspel. En ik ga me er hier zo nu en dan maar eens aan over geven.

Vandaag verdwijnthema 1: het traject.

Ik denk dat de komende jaren het begrip traject gaat verdwijnen. Voor mij een hele opluchting wat ik vind het een rotwoord en heb er al eerder mijn banbliksems over afgeschoten. Het traject is klaarblijkelijk (volgens mij heeft niemand ooit de moeite genomen het duidelijk te definiëren) een samenstel van activiteiten wat na verloop van tijd kan leiden tot werk.  Met de nadruk op kan. als het traject niet tot werk leidt, dan leidt dit vaak tot een nieuw traject.

Ik denk dat dat de term traject verdwijnt om twee redenen die allebei te maken hebben met het opdrogen van de hoorn des overvloeds.

  • De onbetaalbaarheid van herhaling. Het is niet meer mogelijk om klanten traject na traject aan te bieden. Dit was altijd al onwenselijk omdat het erg ineffectief is. Hier was maar weinig aandacht voor. Er was veel geld beschikbaar  overheden neigen er toe beschikbaar geld op te maken.
  • De bal op de stip bij de klant. De eerste tekenen zijn al zichtbaar dat een terugtredende overheid de verantwoordelijkheid bij de klant zelf zal neerleggen. Het bieden van ondersteuning wordt minder (maar verdwijnt niet) en wordt aangevuld met drang en dwangmiddelen, zoals de tegenprestatie en slechtere polisvoorwaarden. Ondersteuning richt zich op zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s