WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Laten we vooraf over één ding duidelijk zijn: Als mensen de regie willen hebben, bedoelen ze dat ze de controle willen hebben. En omdat mensen graag controle willen hebben roept er nooit iemand laat mij maar acteur zijn. Iedereen wil de regie.

In de re-integratie -en trouwens in de hele sociale sector- is regie sinds ongeveer tien jaar een modewoord. Ik denk dat dit is omdat het elegant klinkt. Je stelt je voor als de regisseur, niet als de baas. De vraag is wel waar je nu eigenlijk regisseert in hetdagelijks leven of in het marionettentheater. Ben je een controlfreak (en wie is dat niet), dan probeer je ongetwijfeld marionetten te regisseren. Probeer je marionetten te regisseren in het dagelijks leven dan misluk je falikant.

Voor een voorbeeld van een echte regisseur van levende mensen: bekijk Rhythm is it. In de documentaire regisseert de Britse choreograaf Royston Maldoom 250 Berlijnse kinderen en tieners  voor een uitvoering van le Sacré de Printemps van Strawinsky. Ik geef het je te doen. Het lukt door een combinatie van discipline en inlevingsvermogen. Het is in ieder geval totaal iets anders dan zoals we ons regie voorstgellen binnen de sociale sector.

Dit is de trailer van de documentaire

En hier is een gedeelte van de uitenindelijke uitvoering.

Waarom denk ik dat de term verdwijnt?

Geen geld meer voor. Een rijke overheid kan zich als een opdrachtgever opstellen en vervolgens zichzelf de regiepositie aanmeten. Een arme overheid zal eerder geneigd zijn om samenwerkingsverbanden aan te gaan met allerlei maatschappelijke organisaties. Kort en goed gezegd; de mogelijkheden om te controleren worden minder. De paradox is wel dat een betere uitgangspositie hebt voor echte regie (zoals Royston) omdat je gedwongen bent je beter in te leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s