WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Snafu.

Situation Normal: All Fucked Up. Dit is de beste omschrijving van de state of mind binnen veel organisaties. We rennen met ons allen als gekken van de ene taak naar de andere en van het ene overleg naar het andere en zijn van mening dat dit normaal is. Om preciezer te zijn:

We vinden het wel normaal maar we zijn er niet tevreden mee.

Wie vraagt zich niet aan het einde van een drukke dag wel eens af wat hij of zij nu eigenlijk heeft bereikt? Je zal ze de kost moeten geven. Wat moet een klantmanager 2.0 nu doen om aan het einde van de dag me een tevreden gevoel de deur van zijn werkplek achter zich te kunnen sluiten. Tevreden dat is doelen bereikt zonder stressgevoel. Eerst maar eens wat redenen bedenken waarom we zo hard lopen:

  • Opwinding is lekker.

 Mensen vinden opwinding lekker. Het heeft een bewustzijnvernauwend efffect waardoor we het gevoel hebben dat we de tijd heel snel doorkomen. Opwinding is echter niet hetzelfde als productief zijn. Het gevolg: je valt jezelf vaak nogal tegen. Ogenschijnlijk hard gewekrt maar niets bereikt.

  • Schaapwandelen.

Wij kopiëren elkaars gedrag.  Als collega’s iets op een bepaalde manier aanpakken dan doen we dat onmiddellijk na. Nieuwe collega;s worden snel ingewwijd in hoe het toegaat. Afwijkend gedrag wordt afgestraft. Je hoeft nergens over na te denken en doet gewoon in de kudde mee. Lopen al onze collega’s druk heen en weer met eeen bundel papier onder hun arm en hun mobiel aan het oor? Dan doen wij dat ook. Zitten de collega;s zich lethargisch bij de koffieaoutomaat te beklagen over de hoge werkdruk. We schuiven onmiddellijk aan.

  • Overschatten van je hersencapaciteit.

Je hersenen zijn niet meegeevolueerd en kunnen de hoge eisen niet aan die de 21e eeuw aan ons stelt. Op de savannen hoefden onze voorouders maar een paar dingen in de gaten te houden. Wij proppen onze hersens vol met alles wat we nog moeten doen en schieten vervolgens in de stress, vergeten de helft van onze taken en gaan gruwel;ijk de mist in.

Zorg eerst eens voor rust.

Rust, reinheid, regelmaat zei mijn oude moeder vroeger. Voor reinheid zorgt de schoonmaakdienst, Rust en regelmaat dat moeten we zelf doen.

Zorg voor regelmatige pauzes waarin je even rust neemt maar beperk afleiding tot een minimum. Je kunt dat makkelijker aaneengesloten periodes geconcentreerd werken. een periode van 25 minuten geconcentreerd werken kan iedereen aan. Neem vervolgens vijf minuten pauze en je kunt er weer tgen.

Zelf zet ik mijn I pod aan omdat ik me dan niet laat storen door kwebbelzieke collega’s.  Heel prettig. Als ik geen zin heb in muziek, doe ik soms mijn “oortjes” in zonder muziek aan te zetten. Klinkt flauw, werkt wel.

E-mail is een grote afleider. Behandel je e-mail op een vast moment per dag en niet op elk moment dat er iets binnenkomt. Als je een paar uur wacht met het antwoord, vergaat heus de wereld niet.

Heb je moed en doorzettingsvermogen, mediteer dan elke ochtend een tijdje. Dit heeft een heel positieve invloed op je aandacht en concentratie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s