WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Volgens de VNG willen de Nederlands gemeenten de 70 werkpleinen waar het UWV zich straks tgerugtrekt overeind houden.

Je vraagt je af waarom. Het antwoord staat natuurlijk keurig in het persbericht.

Gemeenten hebben de afgelopen jaren samen met UWV miljoenen geïnvesteerd in de dienstverlening op de Werkpleinen. En met resultaat. Gemeenten begrijpen dat er nu bezuinigd moet worden, maar hopen toch dat jarenlange investeringen nu niet teniet worden gedaan.

Niemand wil graag het verwijt naar het hoofd dat er veel geld is weggegooid. Maar door gaan kan natuurlijk ook betekenen dat er nog meer geld wordt weggegooid. Het openhouden van de werkpleinen zal waarschijnlijk betekenen dat dit met gemeentelijke personeel wordt bemensd. Vinden gemeenten dat dan wenselijk of haalbaar?

Zijn er ook redenen om met de Werkpleinen te stoppen:

 • Het concept is achterhaald. Grootschalige bureaucratische dienstverlening is niet meer van deze tijd. Het kan allemaal sneller en handiger wanneer je het digitaliseert. De uitkerings- en werkfabriek is niet meer nodig in de 21e eeuw.  Het UWV kan beter woren gevolgd in haar keuze voor e-dienstverlening.
 • Diensten die contact vragen -zoals het begeleiden van mensen naar een grotere zelfstandigheid- kunnen beter gedeconcentreerd worden uitgevoerd. De wijken en de dorpen in  in met participatie en maatschappelijke dienstverlening. Lokaal beleid stuurt al jaren op grotere wijkgerichtheid. Nu kan het.

4 gedachtes over “Hou het werkplein overeind (of niet).

 1. Mejo Huizer schreef:

  Het buurtwerkhuis of -plein (liever nog -plaza met een echte fontein in het midden) met de buurt’werker’ die mensen activeert, actief houdt, bemiddelt tussen werkgevers en werkzoekenden … zie het plaatje al bijna helemaal voor me, Klaas! (toegegeven, de zon helpt mee 😉

  Like

 2. werklust schreef:

  Helemaal goed komt het nooit Mejo

  Like

 3. Enigma Waalzaam schreef:

  Prikkelend betoog, Klaas. Ik geloof echter niet dat je de welzijnssector moet belasten met werkgelegenheidskwesties. Deze horen mijns inziens thuis bij uitzendbureaus en andere organisaties gericht op het plaatsen van mensen op de arbeidsmarkt. Ik ben het ermee eens dat gemeenten daar niet onder vallen. Daarom denk ik dat het lastig zal zijn om gemeenten de werkplein dienstverlening voort te zetten. Ik pleit eerder voor een nauwere samenwerking tussen gemeenten, uitzendbureaus, werkgevers en werkzoekenden (met of zonder e-coaching) die samen zoeken naar passende manieren om mensen aan het werk te helpen. Voor de minder zelfredzamen kan daar eventueel de begeleiding van welzijnsorganisaties worden toegevoegd.

  Like

 4. werklust schreef:

  Dag Enigma,
  We zijn het wel eens hoor. Ik denk niet dat op werkzoekenden en werkgevers gerichte diensten de wijk in moeten. Die kunnen op het werkplein blijven en het lijkt me ook geen bezwaar als daar maar dertig van over blijven.

  Bovendien pleit ik voor activering alleen voor deconcentratie, de wijk in. Dat is niet hetzelfde als de welzijnssector met een taak belasten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s