WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Een tijdje terug heb ik op deze plek uitgebreid gemopperd over het gebrek aan initiatief om tot een professionaliteitsagenda te komen. De handschoen wordt inmiddels opgepakt door het RWI. Een instituut dat in zijn voortbestaan wordt bedreigd. Ik hoop wel dat ze blijven bestaan want ze nemen interessante initiatieven en bovendien heb ik niemand meer om op te mopperen als ze zouden verdwijnen.

Het aardigste initiatief is ongetwijfeld de handreiking Zelfsturing. Een korte maar heldere uiteenzetting over een werkwijze waarmee de klant tot grotere zelfstandigheid kan worden aangezet. Ik merk dat dit verhaal er bij verschillende sociale diensten in Nederland in gaat als Gods woord in een ouderling. Dat komt natuurlijk vooral doordat iedere dienst manager concludeert dat, nu we het moeten doen met #veelminder geld, de klant het zelf maar moet opknappen.  De pleidooien voor een zelfstandige klant vliegen je om de oren.

De RWI organiseert op 17 mei een miniconferentie over ‘Zelfsturing als leidraad in re-integratie van werkzoekenden’.

Warm aanbevolen.

Wat heeft dit nu met de #profagenda van doen?

Volgens mij veel:

 • Er is veel behoefte aan een heldere werkmethodiek voor klantmanagers, ingegeven door de noodzaak om de klant zelfstandiger te maken.
 • Tegelijkertijd zijn er tegengestelde ontwikkelingen: minder tijd aan begeleiding besteden, ingegeven door het feit dat er #veelmindergeld te besteden is aan #reintegratie en de eigen uitvoering.

Maak daar maar eens chocola van.

2 gedachtes over “#profagenda: er komt iets van de grond.

 1. Mejo Huizer schreef:

  Zelfsturing is in essentie: het initiatief bij de mensen zelf laten. Dus vanaf het begin alleen maar stimuleren wat mensen zelf willen (doen). Dat kan in veel minder tijd. Chocola!

  Like

 2. werklust schreef:

  In essentie: ja
  Laissez faire: neen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s