WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Bij het maken van afspraken met werkgevers barst het werkelijk van de misverstanden en onduidelijkheden. Een voorbeeld hiervan zijn de verwijten van werkgeverskant over het grote aantal actoren aan gemeentekant. Zie het eerdere bericht. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.

Gemeenten onderling kunnen er ook wat van. Laten we eens een oog werpen op de voortwoekerende discussie over de schaal.

Er zijn in principe drie mogelijkheden om het maken van afspraken te organiseren.

  • lokaal
  • regionaal
  • landelijk

Werkgeversorganisaties pleiten voor landelijk. Grotere gemeenten pleiten voor regionaal. Kleine gemeenten pleiten voor lokaal. Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is.

Bij het pleidooi voor lokale afspraken wordt altijd de bakker om de hoek er bij gehaald. Waarom zou je met en over een klein bedrijf afspraken moeten maken op een veel groter schaalniveau. Dat lijkt helemaal niet handig.

Maar vergis je niet.

Je zou bijvoorbeeld eerst eens kunnen kijken naar de soort bakker. Is het een broodbakker of een banketbakker. Banketbakkers zijn ambachtelijke bedrijven die altijd een kleine schaal hebben. Het zijn afzonderlijke winkels, soms bedrijven met enkele filialen. Hier gaat de vlieger dus op. Broodbakkers daarentegen zijn meestal in ketens georganiseerd. Het zijn grote bedrijven met vele winkels of franchisenemers. Hier gaat de vlieger niet op. Het kan veel handiger zijn om op regionaal of landelijk niveau een afspraak te maken met een groot bedrijf.

Laten we het ook van de andere kant bekijken. Op de SZW dagen in Eindhoven vorige week was een medewerker van Albert Heijn aanwezig, die zich er over beklaagde dat het zo lastig afspraken maken is met gemeenten en pleitte voor afspraken op landelijk niveau. Het klassieke argument wat hij gebruikte is:

400 gemeenten, 400 verschillende regels.

Wat mij betreft heeft hij hierin volkomen gelijk. Dit is een onhoudbare situatie. Maar betekent dit nu ook dat afspraken uitsluitend landelijk gemaakt moeten worden? Ik denk van niet. Laten we eens naar een ander landelijk bedrijf kijken: Ikea. Als je met Ikea een afspraak zou willen maken over alle filealen, dan lukt je dat niet. Ikea heeft geen landelijk beleid over de plaatsing van mensen uit bijvoorbeld de wajong. Dat bepalen de filealen zelf. Trouwens, hoewel Albert Heijn landelijk beleid heeft, wil dat nog niet zeggen dat je er dan bent. AH heeft talloze filealen en franchisenemers. Elke afpraak over plaatsing moet weer met elke fileaalhouder worden gemaakt.

De bottom line is

  • Kader afspraken en afspraken over O&O geld en ESF middelen landelijk maken.
  • Afspraken over lokale middelen, financiele inzet van bedrijven zelf en plaatsing regionaal maken
  • Afspraken over plaatsing ook lokaal maken (met de banketbakker om de hoek).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s