WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Productiviteitsguru Tim Ferriss verklaart zich in de vierurige werkweek een aanhanger van Wilfrede Pareto en C. Northcote Parkinson.  Halfvergeten economen die een principe en een wet formuleerden in verband met effectiviteit.

Nu verklaart Ferriss wel meer, onder andere dat vier uur werk per week voldoende kan opleveren om van te leven.

En dat kan misschien ook wel.

Als je Tim Ferriss heet.

Mij lukt het niet en ik zit er eerlijk gezegd ook niet op te wachten. Maar kan ik uit de voeten met het Pareto principe en de wet van Parkinson.

Ja, mits consequent toegepast.

Laat ik eens vertellen hoe.

Pareto principe.

Volgens Pareto levert 20% van wat je doet ongeveer 80% van het resultaat. Dit is geen wet maar een vuistregel. Het gaat om ongeveer de verhouding 80/20 en geldt voor alles.

  • 20% van de planten levert 80% van de oogst aan spercieboontjes.
  • 20% van de producten zorgt voor 80% van de winst.
  • 20% van de klanten is verantwoordelijk voor 80% van de omzet.

Elimineer de inproductieve 80% aan spercieboonplanten, producten en klanten en hopsakee.

Het Pareto principe handelt over effectiviteit. Maak een resolute keuze voor waar de effectiviteit zit en je wordt gelukkiger.

De wet van Parkinson.

De wet van Parkinson luidt

Work expands so as to fill the time available for its completion.

Parkinson onderzocht bureaucratische instanties in de periode vlak na de oorlog en schreef er een geruchtmakend artikel over in the Economist. Hij toonde onder meer  aan dat het aantal ambtenaren op het Britse ministerie van Kolonieën geleidelijk steeg, terwijl het aantal kolonieën afnam. Toen het ministerie wegens gebrek aan kolonieën werd overgenomen door Buitenlandse Zaken had het ook het hoogste aantal ambtenaren uit haar geschiedenis.

En die hadden het allemaal druk.

Want als er tijd beschikbaar is om aan een taak te werken, wordt deze nu eenmaal gebruikt. zo stelt de Wet van Parkinson.

En Dat geldt ook op het meer persoonlijke niveau van het eigen werk. Met andere woorde tijd die wordt besteed aan een onderwerp kan worden gehalveerd.

De wet van Parkinson handelt over efficiency.

Hoe dit te combineren valt.

De wet van Parkinson gebruik ik vooral om taken te comprimeren. Ik schat in hoeveel tijd ik kwijt ben, halveer dit en stel een timer in.

Dat lukt niet altijd. Ik had voor deze post 20 minuten uitgetrokken maar heb er zojuist 10 bij moeten plussen omdat ik door mijn tijd heen was. een positief effect is er overigens sowieso. Je concentreert je veel beter.

Het Pareto principe gebruik ik minstens een keer per maand als ik door al mijn taken en projecten wandel. De centrale vraag is dan per taak of project; draagt dit nog bij aan het effect dat ik wil bereiken. Zo niet, dan weg er mee.

De wet van Parkinson draagt bij aan mijn gevoel van controle. Ik heb meer greep en werk sneller.

Het Pareto principe draagt bij aan mijn gevoel van overzicht. Ik weet beter waar mijn meerwaarde en effect ligt en concentreer me hier op.

Getting Things Done. 

Controle en overzicht zijn twee sleutelbegrippen uit Getting things done. Het zelfmanagementsysteem van David Allen. Allen werkt met to-do lijsten die zijn gegroepeerd op context. Hier past de wet van Parkinson bij. Maandelijks schrijft hij een review voor waar je op verschillende hoogten (taken, doelen, principes) kijkt naar je werk. Hier past het Pareto principe goed bij. Wat niet werkt, kan weg.

Ben ik gelukkig nu ik dit allemaal doe?

Nee, niet helemaal. Voor mij is uitstelgedrag een doorslaggevende negatieve factor en dat speelt me nog wel eens parten bij de toepassing van dit soort zaken.

Bovendien werk ik voor een baas. Die heeft soms een mening over wat moet, ook als het niet effectief.

Een gedachte over “Effectief aan de slag met Pareto en Parkinson

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s