WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

In het Brabants dagblad adopteert wethouder Rodney Wetelings de Britse conservatieve schrijver Theodore Dalrymple als nieuwe linkse cultuurheld.

Dalrymple laat zich dus nauwelijks in linkse of rechtse termen begrijpen. In ons land legt deze Engelse cultuurcriticus vooral het grote verschil bloot tussen de gepolitiseerde Haagse werkelijkheid en lokale politieke praktijken als het gaat om het bestrijden van uitwassen in alledaagse onveiligheid op straat en schrijnende, vaak verborgen sociale ongelijkheid. In de steden komt het er écht op aan. Links en rechts weten elkaar daar, met vallen en opstaan, steeds beter te vinden in het slim en effectief combineren van emancipatie en repressie, van kansen bieden en grenzen stellen.

Wat Dalrymple vooral laat zien is de vermolmde verzorgingsstaat met instituties die geen goede waar meer leveren. Dit terugbrengen tot een simpele tgenstelling tussen Haagse bureaucraten die er geen snars van begrijpen en dappere lokale politici lijkt mij een wat al te grove versimpeling van de werklijkheid (Dalrymple’s werkelijkheid).

20 augustus 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s