WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Iedere tijd heeft zijn eigen Koeterwaals en als tijden veranderen, verandert dus ook het Koeterwaals.

Een leuk gezelschapsspel in tijden van verandering is speculeren over trends en thema’s. Wat gaat veranderen, wat verdwijnt en wat komt er voor terug. Tenminste; ik vind het een leuk gezelschapsspel. En ik ga me er nu weer eens heerlijk aan over geven.

Hieronder een top vijf van verdwijnende re-integratietermen. Het is mijn persoonlijke top vijf. Gisteren riep ik hier al dat participatie een verdwijnterm is. Monique van Doorn was het niet met me eens en reageerde meteen. Voer voor discussie dus.

Ik nodig iedereen uit om mee te doen. Tien verdwijntermen dat zou mooi zijn.

Hier volgt mijn top vijf

1: het traject.

Een samenstel van activiteiten wat na verloop van tijd kan leiden tot werk.  Met de nadruk op kan. als het traject niet tot werk leidt, dan leidt dit vaak tot een nieuw traject. Het traject is onbetaalbaar geworden en de succeskans is laag en onduidelijk. Bovendien ligt de bal op de stip voor de mens zonder werk.

2. de afstand tot de arbeidsmarkt.

Waarvoor was een traject ook al weer nodig? Wel om de afstand tot de arbeidsmakrt te overbruggen. Hoe groter de afstand, hoe langer het traject. First train than place. Wordt first place than train of, ben ik bang alleen maar place (and hope for the best of it).

3. participatie.

Ik blijf er bij. Participatie is een verdwijnterm. Komt door het slinkende re-integratiebudget en het volledig verdwijnende inburgeringsbudget. Maak je niet ongerust. Dit komt in een andere vorm wel weer terug. Mensen geheel aan hun lot overlaten komt in de Nederlandse kraam niet te pas.

4. activering.

Activering is re-integratie zonder (direct) perspectief op werk. Verdwijnt omdat met veel minder middelen de aandacht zich vooral richt op werk. Zie verder onder participatie. Ook dit komt in een andere gedaante wel weer terug of wordt door anderen onder een andere noemer weer opgepakt.

5. regie.

Wie betaalt bepaald. En wie het meeste betaalt heeft de regie. Een terugtredende overheid die niet of veel minder met de geldbuidel rammelt, heeft veel minder te zeggen. Dit legt de bal op de stip bij anderen: de klant die het zelf moet doen (en by the way dan ook geen klant meer is) de werkgever die zelf zijn sociale gezicht bepaalt. Dit leidt tot samenwerking en tot andere financieringsmodellen.

Dat zijn ze.

Vind je dat ik onzin uitkraam, meld het. Heb je zelf een verdwijnterm om er tien van te maken voeg ‘m toe.

Ik ben benieuwd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s