WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Dress for Success Rotterdam organiseerde op 15 september een mini symposium over het thema “de eerste indruk”. De belangrijkste spreker was Roland Blonk programmaleider bij TNO en bijzonder hoogleraar Arbeidsparticipatie.

Alstublieft, voor minder doen we het niet.

Nu ben ik voorzitter van de stichting Dress for Success Rotterdam. Dus hield ik een openingswoord en heb ik uitgelegd waarom Dress for Success gelukkig maakt. En niet alleen mij maar iedereen die er bij betrokken is.

Alstublieft, voor minder doe ik het niet.

Nu doe ik dit soort speechjes voor de vuist weg maar ik wil het hier toch even kwijt. Misschien wilt u ook wel gelukkig worden en helpt het.

Een bijeenkomst als deze vraagt om een zorgvuldige voorbereiding en daar hebben we dan ook voor gezorgd. Enkele weken geleden kwamen we als bestuur bij elkaar met onze inleider Roland Blonk en onze dagvoorzitter Kamran Ullah. Doel was het grondig doorpraten van het Symposium.

Op een gegeven moment vroeg Roland aan onze coordinator Reny Winkelman om nog eens kort uit te leggen wat Dress doet en waar het voor staat.

In haar antwoord gebruikte Reny in vier zinnen ongeveer acht keer het woord gelukkig. Dress maakte haar klanten gelukkig; de vrijwilligers werden er gelukkig van; de donateurs werden gelukkig; het bestuur, ook gelukkig; sociale dienst, re-integratiebedrijven, UWV,  allemaal gelukkig en -last but not least- zelf werd ze er ook erg gelukkig van.

Kortom Dress maakt gelukkig.  Maar waarom is dat zo? als voorzitter merk ik dat het inderdaad heel weinig moeite kost om mensen enthousiast te krijgen voor het concept van Dressfor Succes. Ik denk dat dit komt omdat het een heel eenvoudig en helder concept is.

Kleren maken de man.

Kleedt iemand goed en op en top en ziedaar een instant verandering vindt plaats. We weten het allemaal en het is niet ingewikkeld om er aan bij te dragen door kleding af te staan, in de winkel te gaan staan, noem maar op.

Waarmee overigens niet mee is gezegd dat Dress for Success een kledingwinkel is. Het is eigenlijk iets anders, iets veel substantielers.

Onlangs moest ik iets zwaars ophangen aan een niet al te stevige muur. Dus, hup naar de ijzerhandel voor schroeven en pluggen. En toen ik aan de vriendelijke ijzerman probeerde uit te leggen wat de bedoeling was, realiseerde ik mij dat wat ik werkelijk nodig had niet de juiste plug maar het juiste gat was. Dus ik vroeg aan de ijzerhandelman “waarom verkoopt u mij geen gat?”

Maar dat ging niet.

Het is wel wat Dress doet. Dress geeft geen kleren aan mensen die gaan solliciteren. Het kleedt mensen aan en dat is iets anders. Het geeft er een flinke draai opwaarts aan de motivatie en het zelfvertrouwen van mensen die soms al vaak de kous op de kop hebben gehad. Het draait niet om het geven van kelding maar om het geven van vertrouwen. En door meer te zijn dan een simpele kledingwinkel (zonder kassa) brengt het zo veel geluk te weeg.

En als u een veel te volle kledingkast hebt dan weet u nu wat u te doen staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s