WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Vorig jaar maart nam ik deel aan een studiereis naar Australië en Nieuw Zeeland. We bezochten re-integratieprojecten en centre’s of work and income. Ik zag veel dat ik herkende en soms iets dat ik in Nederland miste en graag zou importeren.

Nieuw Zeeland leverde de meest interessante ervaringen op. En dat was onverwacht omdat daar eigenlijk een traditionele gecentraliseerde overheidsbureaucratie de uitkeringen en de arbeidsbemiddeling regelt.

De consulenten en klantmanagers die we daar spraken, straalden echter een vlotte en enthousiaste aanpak uit die erg aanstekelijk was.

Ik had er wel willen blijven. Wat een genot.

De leukste aanpak waren de eigen kracht conferenties, een lokale uitvinding gebaseerd op de Maori cultuur. Dit fenomeen is met succes naar Nederland geexporteerd.

Ik voelde me echter het meeste aangesproken door iets wat niet valt te importeren, namelijk de mentaliteit van de uitvoerders. In Nieuw Zeeland zelf bekend als Wire #8 mentalitiy. Een citaat uit het reisverslag van Arthur van den Meerendonk.

Wire  #8 Mentality Een mooie illustratie van deze inventiviteit is wat de Kiwi’s de ‘Wire number 8 mentality’ noemen. Dit is een stuk ijzerdraad van 0,8mm dik wat je in allerlei vormen kunt buigen om technische mankementen te verhelpen. Wat men er mee wil zeggen is dat je een probleem meestal op een eenvoudige manier kunt oplossen als je creatief bent. Vertaald naar het niveau van de gemeenschap betekent dit dat mensen voor elkaar zorgen en daarbij zelf met een werkbare vorm komen.

Pioniersmentaliteit dus. De kiwi’s hebben met dat ijzerdraad hun hele land afgekakend en aan elkaar geplakt. Ze waren op elkaar aangewezen en hebben er wat van gemaakt.

Importeren kun je zoiets niet maar er valt nog wel een hoop van te leren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s