WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Zelfsturing is het thema voor “werklust”. Waar draait het dan eigenlijk om? Hier volgen de drie belangrijkste thema’s:

  • Zelfsturing  bij jezelf.

Verander de wereld begin met je zelf. Hoeveel greep heb jij op je baan? Ben je een zelfverzekerde hyper individualist of een nine to fiver die (druk, druk, druk) heen en weer wandelt tussen werkplek en koffieautomaat? Of zit je er ergens tussen in?

Ook als je in een bureaucratie werkt en je wordt aangestuurd door een manager en door een manager van een manager en misschien zelfs door een manager van een manager van een manager is er ruimte voor eigen keuzes. En misschien wel meer dan je denkt. Zelfsturing is die ruimte zoeken, zelf de agenda bepalen en hier open over communiceren. Leiding is vaak erg blij met witte raven. Medewerkers in je organisatie waarvan je blij bent dat je er één van hebt (en waarvan je blij bent dat je er maar één van hebt)

Een strenge blik op je persoonlijke effectiviteit helpt enorm. Heldere keuzes maken en niet alle mail beantwoorden, niet doelloos alle besprekingen aflopen waarvoor je wordt uitgenodigd, het lucht enorm op.

  • Zelfsturing bij een ander.

Mag een ander niet zelf weten of hij zichzelf stuurt of niet?

Nee.

Er zijn weinig situaties waarin iemand het stuur helemaal kwijt is. Dat zijn stuk voor stuk heel ernstige situaties. Ernstige verslaving, psychiatrische stoornissen. dan moet er natuurlijk worden ingegrepen. Maar als dat niet zo is….

Hoe vaak handelen professionele hulpverleners niet vanuit de reparatiereflex. Er is iets mis, hier moet ik ingrijpen en het stuur overnemen. Maar hoe vaak is hier wel niet de stille bijbedoeling de eigen onmisbaarheid te bewijzen. Of de onuitgesproken angst dat de cliënt niet de juiste keuzes maakt, welke dat dan ook mogen zijn.

Het  stuur van je leven hoort stevig in je eigen handen te rusten. Hulpverleners met een reparatiereflex zorgen er alleen maar voor dat hun cliënten van hen afhankelijk worden.

Prettig voor hun klanten.

Althans, voor de korte termijn.

Sturen op de zelfsturing bij anderen is niet soft en ook niet waardenvrij. Je laat je cliënt niet de vrije teugel maar stuurt secuur aan op verandering en op een afweging van voor- en nadelen.

  • Zelfsturing in de maatschappij.

In Nederland zijn veel maatschappelijke initiatieven voor hun financiering afhankelijk van de overheid. Big government noemen we dat.

Maar nu de schatkist leeg is…

…roept iedereen -het kabinet voorop- dat de burger het zelfstandig moet doen.

Komt dat even goed uit.

Maar als wordt bedoeld dat de burger het maar zelf uit moet zoeken. wordt het niets.

Er ligt natuurlijk ook een enorme kans. Big society: Bouwen aan maatschappelijke initiatieven voor en door mensen zelf. In wijken en met behulp van internet. Er is al veel en veel kan nog beter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s