WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Ik was bij het debat over het welzijnswerk in de Rotterdamse bibliotheek. Het ging vooral over de gemeentelijke bezuinigingen en hoe verschrikkelijk dat was. Er zat een professor in het vrijwilligerswerk in het forum. Hij zei; “als de gemeente bezuinigt hoeft de vrijwilligersorganisatie dit niet te doen. Ze moeten wel op zoek naar andere financiering.

Dat klopt

Wel een beetje lastig nadat de gemeente 30 jaar lang alles naar zichtoe heeft getrokken.

2 gedachtes over “De toekomst van het welzijnswerk

 1. Anoniem schreef:

  Hallo Klaas, ik was er ook. Een vreemd gesprek. De echte welzijnsvragen bleven liggen. Een oudere man vroeg zich bv. af waarom zoveel bibliotheken gesloten worden … (goede vraag). Dat lost onze professor niet op met zijn vrijwillige bijdrage! Ijsselmonde kiest voor de volgende definitie van welzijn’: “de mate waarin burgers naar (eigen) wens, tevredenheid en vermogen op volwaardige wijze deelnemen aan de samenleving.” De eerste vraag zou wellicht moeten zijn: hoe om te gaan met de verschillende visies op welzijn? De opbouwwerker in het debat liet volgens mij na om de verschillende visies op welzijn te duiden en te verbinden. Ik ben mijn welzijn gaan zoeken in de Witte de Withstraat…

  Like

  1. werklust schreef:

   Het toeval wil dat ik naast de directeur van de Rotterdamse bibliotheek stond. Mijn voormalige baas Mart Toet. Boeken kunnen ook op andere manieren bij mensen komen. Bijvoorbeeld door ze langs te brengen op basisscholen. Is de hoeveelheid filialen van de OB niet wat achterhaald?
   De professor was inderdaad wat luchtig over het financieringsprobleem wat zich voordoet als de gemeente stopt.
   Hij heeft wel degelijk een punt dat welzijn(swerk) niet afhankelijk hoeft te zijn van gemeentelijke bijdragen.
   De visie van IJsselmonde vind ik -met alle respect- wel erg algemeen. De visie zou ook duidelijk moeten maken wat een overheidsorgaan eigenlijk te zoeken heeft op welzijnsgebied, welke rol burgers spelen en -om het een beetje modern te houden- hoe wordt omgegaan met nieuwe vormen van participatie en welzijn, die mogelijk worden door de sociale media.Wat ook niet aan de orde kwam, maar daar had ik misschien zelf voor moeten zorgen- waren mogelijkheden al wijkgebonden budgetten en het gratis beschikbaar stellen van ruimte voor particulier initiatief.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s