WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Maar deze modellen (computermodellen van de obesitasepedemie) suggereren een nog veel ongebruikelijker strategie; op zowel individueel als populatieniveau is het effectiever als je afvalt met vrienden van vrienden dan met je vrienden. Dit is het probleem: probeer je af te vallen met je vrienden, dan zou je daarin kunnen slagen; maar dit kleine cluster van jou en je vrienden is omringd door een grote groep mensen die druk uitoefenen om weer aan te komen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen zowel jij als je vrienden op die manier opnieuw zwaarder worden. Een goede strategie om af te vallen zou dus kunnen zijn om je vrienden te eten uit te nodigen en hun te vragen hun vrienden te noemen, en die mensen vervolgens te benaderen om zich bij een hardloopclub aan te sluiten.

Uit: Connected. Nicholas A. Christiakis en James H. Fowler.

Het idee is dat je met de vrienden van je vrienden een sociale kracht creëert die als buffer fungeert zodat je werkelijk je gedrag kunt verbeteren.

Het gaat me niet om het genoemde afvalprobleem, hoewel er bij mij best een pondje of wat af zou kunnen- maar om de manier waarop je een netwerk op bouwt om

  • af te vallen,
  • werk te vinden,
  • een sociaal netwerk op te bouwen.

Dat gaat het beste met je vrienden en de vrienden van je vrienden.

10 december 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s