WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Productiviteit is altijd een populair onderwerp geweest op Werklust. De meest gelezen posten staan inmiddels keurig gegroepeerd onder Stuur jezelf.

Voor mij persoonlijk heeft productiviteit altijd te maken met twee vragen.

  • Hoe houd ik mijn werk overzichtelijk en mijn geest in balans.
  • Hoe breng ik mijn persoonlijke doelen in overeenstemming met de doelen (targets in management taal).

Wat betreft dat laatste:

Passie en liefde voor je werk zijn persoonlijke zaken. Ze laten zich niet onderbrengen in smart doelen. Ze horen bij het YES gevoel. Zie hier voor het verschil tussen Smart en Fuzzy doelen.

Ik ben er dan ook altijd van uit gegaan dat wil je je passie in je werk leggen, je altijd -met de beste bedoelingen- je baas in de luren moet leggen. Concreet betekent dit dat ik niet overal toestemming voor vraag, maar dat ik als dat nodig mocht zijn wel mijn excuses aanbied.

Ik heb overigens nog nooit mijn excuses aan hoeven bieden.

Als je je passie niet kunt uitleven binnen een organisatie is het ultimum remedium uiteraard  dat je vertrekt en elders je heil zoekt.

Ik was erg verbaasd dat er een manier van denken bestaat inclusief onderzoekslijn en wikipedia artikel dat dit fenomeen beschrijft en daarmee zichtbaar maakt. De definitie uit wikipedia:

Job Crafting bestaat uit de acties die werknemers nemen om hun werk vorm te geven en herdefiniëren [1]. Job crafting houdt in het aanpassen van de grenzen van het werk (zowel fysiek als cognitief), en het aanpassen van de relatie tot de het werk. Mensen worden niet gezien als passieve ontvangers van informatie van hun werk omgeving, maar juist actief in het interpreteren van hun werk en daarmee overeenkomstig het vormgeven hiervan.Job Crafting kan worden gezien als een specifieke manier van proactief gedrag waarin de werknemer zelf veranderingen initieert op het gebied van werk verwachtingen (job demands) en werk middelen (job resources). Individuele en werk eigenschappen kunnen er aan bijdragen dat werknemers hun werkzaamheden aanpassen naar hun persoonlijke kennis, kunde en bekwaamheid aan de ene kant en hun behoeften aan de andere kant.

Mijn vriend Roland Blonk twitterde dat zijn collega Luc Dorenbosch er een boek over heeft geschreven en een eenvoudige zoekopdracht via google leert dat het praktijkboek Job Crafting van dezelfde auteur via TNO te downloaden is.

Ik denk dat veel medewerkers met liefde voor hun vak, uit liefde voor ditzelfde vak dingen op een manier aanpakken die ze min of meer als clandestien ervaren. Klaarblijkelijk kan dat dus veel opener dan ik had gedacht.

Mooi is dat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s