WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Je hebt van die aardige boekjes in de reeks Business Bibliotheek.

De bekendste is Wie heeft mijn kaas gepikt?. Het is een metaforische vertelling over verandering. De strekking is ongeveer deze: In een doolhof wonen muisjes en minimensjes in de buurt van een bijna onuitputtelijke voorraad kaas.

Bijna onuitputtelijk.

Uiteindelijk raakt de toch kaas op. De muisjes reageren hier onmiddellijk op en verdwijnen op zoek naar kaas elders in het doolhof. De minimensjes reageren veel trager en ook bozer. “Wie heeft mijn kaas gepikt”. “We hebben toch recht op kaas”.

Enfin. U kent dat wel. Weerstand tegen verandering.

Uiteindelijk blijft één minimensje verontwaardigd achter op de inmiddels kaasloze plek in het doolhof. De ander gaat op speurtocht naar nieuwe kaas. Hoewel deze speurtocht niet onmiddellijk resultaat oplevert, brengt het hem gaandeweg wel tot nieuwe inzichten. Deze inspiratie leidt tot een  aforismen, tegelwijsheden eigenlijk. Een paar willekeurige voorbeelden:

Als ik me de nieuwe Kaas voorstel komt die dichterbij, al heb ik hem nog niet gevonden.

Met oude opvattingen vind je geen nieuwe Kaas.

Ik stel me dan een groepje met ontslag bedreigde werknemers voor die dit onder de bezielende leiding van een trainer/coach in een inspiratiesessie bespreken. Het idee achter het boekje is dat veranderingen -ook hele heftige- er nu eenmaal zijn en dat het geen zin heeft om hierover te mokken. Je kunt er beter in mee gaan en elders je kaas (salaris, omzet, geluk) beproeven.

Een waarheid als een koe.

Persoonlijk kan ik me er goed in verplaatsen. Ik  werk op een plek waar de kaas inmiddels wel zo’n beetje op is. Tussen 2007 en 2015 wordt 80% van het budget voor participatie en werk wegbezuinigd. De re-integratiemarkt verdwijnt. En de inspanning van de gemeente beperkt zich in feite tot schadelastbeperking. (Zo min mogelijk bijstandsuitkeringen).

Zo gaat dat.

Ik zie in mijn omgeving verschillende reacties van mensen en organisaties. En inderdaad nogal wat mensen blijven hangen rond het slinkende hoopje kaas. Dat betekent dat ze zo goed mogelijk hetzelfde blijven doen. Ook al weten ze wel dat de vraag afneemt. Anderen constateren wel dat er van alles moet veranderen maar blijven in hetzelfde denkkader hangen. Slogans die bij deze groep mensen populair zijn:

De klant moet maar zelfstandig worden.

We moeten re-integratie voortaan maar doen zonder geld.

Niet de werkzoekende bijstandsklant maar de werkgever is de klant van de sociale dienst.

Vernieuwen en veranderen blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn. Het is in ieder geval wat ingewikkelder als simpelweg op zoek gaan naar Kaas.

Er is nog een boekje in dezelfde reeks. Het heet “Ik heb jouw kaas gepik”t. Een veel leuker boekje. Het gaat opnieuw over minimensjes in een doolhof met kaas. Het thema is in dit boekje niet om het omgaan met veranderingen. Het gaat over hoe je je eigen verandering creëert.

De centrale vraag is: “Waarom zitten we hier eigenlijk in een doolhof?”

Minimensjes in dit boekje lossen deze vraag op door de muren van het doolhof te beklimmen, door de muren heen te lopen alsof ze niet bestaan of er met brute kracht door heen te breken en het doolhof te verlaten.

Now we’re talking.

Dat noemen we out of the box denken. En dat gaat niet over spelen maar over de spelregels.

Zie ik dat dan wel om me heen?

Jazeker.

Eerste voorbeeld:

De meeste gemeenten kiezen er voor om het resterende re-integratiebudget te gebruiken voor mensen die een kans op werk hebben. Voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt doen ze niets meer. Zeggen ze. De case load van klantmanagers voor deze groep wordt extreem hoog.

als je uitgaat van de gebruikelijke werkwijze onduldbaar hoog.

Maar als je daar niet uit gaat van de gebruikelijke werkwijze, kan er juist weer veel. De gebruikelijke werkwijze is het vervaardigen van individuele plannen in een spreekkamer op een werkplein.

Een ongebruikelijke werkwijze is Met een laptop onder je arm flexibel aan de slag bij je doelgroep in de buurt en je klanten zelf hun eigen activiteiten laten organiseren en ze vooral als groep benaderen en aanspreken

Gebeurt ook.

Tweede voorbeeld.

De gemeente bepaalt door middel van een quick scan of iemand kan werken en met behulp van een diagnose instrument of een klant voldoende zelfredzaam is en welk aanvullend ondersteuningsaanbod de gemeente nog moet aanbieden.

Wanneer je er werklijk van uitgaat dat je klant zelfstandig stappen onderneemt, doe je niet al deze moeite en stel je via internet een instrument beschikbaar voor zelfdiagnose.

Kortom:

De heftige veranderingen waar we nu midden in zitten, leiden er in ieder geval toe dat we mee moeten in de verandering.

Hoe kan het ook anders. Het geld (de kaas) is op.

Maar daar uit volgt niet automatisch dat we ook out of the box denken. Hoe verander ik het doolhof.daar zijn wel aanzetten voor te zien.

Kleine aanzetten.

Zelf ben ik daar ook mee bezig. Met kleine aanzetten om het helemaal anders te gaan doen.

En het mooie is.

Ik ben niet alleen. Ik ken een hoop mensen die met kleine aanzetten bezig zijn om het anders te doen.

Sociale projectontwikkelaars.

Ik hoop de komende tijd veel energie te steken in vinden en verbinden van de kleine aanzetten. doe je mee. Laat het me weten.

3 gedachtes over “Waar is mijn kaas? Werken in tijden van verandering.

  1. -JC- schreef:

    in mijn branche is de kaas ook bijna op, dus ik loop achter de muizen aan, en een beetje voor de muziek uit en solliciteer me blauw. maar dan ben je opeens oud en straks val ik onder zo’n gemeentelijke re-integratieregeling….god verhoedde.
    ik hou de muizen nauwlettend in de gaten, en ik leg idd nieuwe verbanden in en bij mijn werk en boor nieuwe markten aan……… goed stuk Klaas.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s