WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Als je de moeite zou willen nemen om de memorie van toelichting bij de wet Werken naar Vermogen even door te nemen, dan valt je ongetwijfeld iets op.

Geeft niet, Ik wacht wel even.

Ik weet niet of je het ook ziet maar voor mij sprong in het oog dat de tekst bijna helemaal gaat over arbeidsgehandicapten. Het is ook het grote doel van de wet:

De regering wil met de WWnV bereiken dat meer mensen met een arbeidsbeperking bij een gewone werkgever aan de slag gaan.

Nu was loondispensatie -het instrument waarmee de regering haar doel wil bereiken- oorspronkelijk een gemeentelijk ideetje. Wat gemeenten er mee wilden was een flink deel van de bijstandsgerechtigden met een flinke afstand tot de arbeidsmarkt weer aan de slag krijgen.

Nogal een groot verschil in perceptie, om het netjes uit te drukken.

Toen vorig jaar bleek dat regering en gemeenten een verschillende opvatting over de doelgroep voor loondispensatie hadden, toog men naar Den Haag om te lobbyen.

En dat lukte.

Kijk maar naar de definitie van loondispensatie in de MvT:

De gemeente kan dit instrument inzetten voor iedereen binnen de WWnV die door een verstandelijke, lichamelijke en/of psychische beperking dan wel om andere redenen, niet zelfstandig het minimumloon kan verdienen.

Kat-in-het-bakkie.De strofe dan wel om andere redenen werd toegevoegd.

Het roept wel een vraag op. Wat is loondispensatie nu eigenlijk:

 • een beperkt instrument voor arbeidsgehandicapten dat we vooral kunnen inzetten bij werkgevers in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen, of
 • een breed inzetbaar instrument voor iedereen met een afstand tot de arbeidsmarkt waarmee zoveel mogelijk werkgevers over de streep getrokken moeten worden.

Door de toegang tot loondispensatie behoorlijk ingewikkeld en bureaucratisch te maken, lijkt het er op dat het het eerste wordt.

Beetje een Pyrrhusoverwinning dus voor gemeenten.

5 gedachtes over “Doelgroep loondispensatie dubbelzinnig?

 1. Mejo Huizer schreef:

  Over werkkansen gesproken: Ben benieuwd hoeveel ambtenaren en (arbeids)deskundigen er per loondispensatie-werknemer nodig zijn. M.a.w. wat gaat deze nieuwe ‘subsidie’ aan overhead kosten?

  Like

  1. Klaas Folkerts schreef:

   Ik weet niet of je al eens naar de wettelijke voorschriften hebt gekeken voor de toepassing van loondispensatie. Ik kan je verzekeren dat daar een blik ambtenaren voor nodig is. Tegelijkertijd wordt er ook flink bezuinigd. Eerst vooral op de ingekochte re-integratie maar het eigen personeel van gemeenten blijft niet buiten schot. Het is dus de vraag of er ook heel veel ambtenaren worden ingezet.

   Like

   1. Mejo Huizer schreef:

    Er is dus veel ambtenarij nodig, maar daar is eigenlijk ook weer geen geld voor. Dat lijkt er op dat de werkgever uiteindelijk (te) lang moet wachten op een beslissing, er ‘willekeur’ zal optreden, de handhaving een probleem wordt, laat staan het beheersen van beschikbare budgetten.
    Is er iets simpelers te bedenken?

    Like

   2. Mejo Huizer schreef:

    Wat te denken van een simpel ‘systeem’ als de minimum jeugdlonen?

    Like

 2. Klaas Folkerts schreef:

  Vind ik een beetje jumping to conclusions. De procedure kan eenvoudiger doro de toegangstoets te schrappen. Nu wordt de doorlooptijd drie maanden. Dat maakt het proces idd lastig te beheersen. Weinig geld kan ook betekenen dat je handig wordt en veel aan de werkgever overlaat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s