WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Uit ons onderzoek blijkt dat werklozen het gevoel kunnen hebben dat zij moeten opboksen tegen een negatief beeld dat de buitenwereld van hen heeft. Werklozen ervaren dus niet alleen een toenemende afstand tot de arbeidsmarkt, maar ook tot de sociale gemeenschap en de samenleving als geheel. Deze positie wordt als zeer onrechtvaardig gezien. Zij zien zichzelf niet als self-made verliezers (het idee van een meritocratische samenleving), maar ervaren juist weinig invloed te hebben op hun situatie. Ondanks de benodigde diploma’s en werkervaring lukt het hen namelijk niet om een baan te vinden.

Het gevoel van ‘er niet meer bij horen’ leidt ertoe dat werklozen zich miskend voelen. ‘Ik was wat ik deed en nu ik me vooral bezighoud met het zoeken naar wat te doen, ben ik wat ik vind: ik vind niets. Wat triest! Nog maar een peuk, dan ben ik tenminste nog een roker.’ Uit dit citaat wordt pijnlijk duidelijk hoe belangrijk werk is voor iemands identiteit en voor haar behoud van zelfrespect.

Linda Prast in Trouw.

27 februari 2012

2 gedachtes over “Werkloos: dan gaat je zelfrespect het raam uit.

 1. Hoi Klaas, Ik maak me hier als niet werkeloze, ook altijd boos om. En als iemand dan zegt dat ze een koelkast e.d. en van alles ‘gratis’ krijgen van de sociale Dienst, dan zeg ik altijd:
  ‘Je krijgt van mij een koelkast, maar dan moet je wel het leven van die mensen minstens een heel jaar overnemen, met alle lusten en lasten, zoals geen eten in een lege koelkast.’
  Tip? 🙂

  Like

 2. Klaas Folkerts schreef:

  In het AD van gisteren staat hoe de staatsecretaris er over denkt. De eeuwige discussie zijn het klaplopers of zielepoten. Ik vind zelf dat mensen in de bijstand al snel hun orientatie op werk kwijt raken door een gebrek aan positieve prikkels. Ik ben het dus eens met de onderzoekers.
  Toch heeft De Krom ook niet helemaal ongelijk. Veel klanten willen wel een baan krijgen. Iemand moet dus iets geven. Met zo’n opvatting gaat het niet lukken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s