WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Een jaar geleden stelde ik de volgende vraag in de Linkedin discussiegroep Gilde Re-integratie:

Wat verstaan we eigenlijk onder maatwerk.

Ik stelde de vraag omdat ik het werkelijk niet wist.

Iedere jobcoach zegt dat hij maatwerk levert. Elk mens is toch verschillend? Dat was ook de teneur van de meeste antwoorden die ik kreeg. Maatwerk wordt bepaald met de client in de beslotenheid van de spreekkamer.

Dat klinkt mooi.

Het legt ook meteen de vinger op de zere plek van re-integratie. Hoe weet een ander nu dat het maatwerk goed is. Die ander is bijvoorbeeld de opdrachtgever, de politiek, de maatschappij als geheel.  Maatwerk is wel mooi maar het moet ook transparant zijn.

Maatwerk vindt plaats in de black box.

Een tijdlang is geprobeerd dit op te lossen door af te wachten wat er uit de black box kwam.

Dat heet resultaatsturing en het hoort bij marktwerking.

Maar de resultaten vielen tegen.

Dus kwamen er steeds meer vragen (vooral uit de politiek) over wat er nu eigenlijk in de black box gebeurde.

Het antwoord was onvolledig en kwam te laat.

Re-integratie is het slachtoffer geworden van de bezuinigingen omdat de sector er niet in slaagde transparant te zijn.

Je kunt wel blijven roepen dat je maatwerk levert.

Maar als het alleen maar roepen is…

3 gedachtes over “Maatwerk en transparant zijn.

 1. @Klaas. Je noemt het hier roepen, maar ik noem het literair proza in aanbestedingen. Hoewel in de kern denk ik dat elk zichzelfrespecterend re-integratiebedrijf inderdaad ‘maatwerk’ levert. Dat is namelijk onvermijdelijk, omdat elk individu uniek is in zijn lichaam, zijn leven, zijn gedrag en zijn werk(zoeken). Evenals de re-integratiecoach zelf trouwens :-). De vraag is en blijft inderdaad; hoe meet je maatwerk? Wij (van WC eend) zijn al een hele tijd op zoek naar een partner die samen met ons de uitkomsten van re-integratie langs nieuw te definieren criteria wil ‘meten’. Maar daarvoor hebben we de handen nog niet op elkaar gekregen. Er komen wel onderzoeken los die de ‘outcom’ kwantificeren (zoals aantal plaatsingen en verdringingen), maar wij willen graag een meetinstrument ontwikkelen dat het proces van coaching meet. Dit haakt ook aan bij het nu lopende traject van professionalisering van re-integratie. Het proces ‘meten’ is veel ingewikkelder dan het vergelijken van de nulmeting met het eindresultaat. En in ons perspectief maakt de re-integratiecoach onderdeel uit van het proces. Omdat ook hij/zij een individu is met kennis vaardigheden en competenties. Deze manier van ‘meten’ roept angst op bij professionals.

  Like

 2. Klaas Folkerts schreef:

  Patrice,
  Maatwerk wordt niet alleen in offertes beloofd. De individuele coach zegt het ook steeds.
  Ik ben er eigenlijk wel van overtuigd dat wie zegt maatwerk te leveren dat ook wel serieus meent. Het probleem zit in de transparantie. Hoe weet een ander dat.
  Dat is niet alleen een kwestie van meten (waar veel mensen inderdaad voor terugschrikken). Het is ook op andere manieren vakmanschap. Welke methodiek wordt gebruikt. Is deze wetenschappelijk onderbouwd of is de effectiviteit aangetoond. Wat wordt er gedaan om de deskundigheid op een hoog peil te houden. Wat is er afgesproken over klachtbehandeling.
  Transparantie is niet alleen meten is weten maar ook transparant vakmanschap.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s