WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Stel je een donut voor:  zo’n zoete, enigszins kleverige deegklont met een gat in het midden. Slecht voor de gezondheid maar onweerstaanbaar.

Laten we voor dit verhaal aannemen dat deze smakelijke deegklont staat voor alles wat we binnen onze organisatie hebben afgesproken aan regels, voorschriften, procedures, werkprocessen, resultaatafspraken, handboeken en ICT toepassingen. Noem maar op.

Onze vangrails zeg maar. Dat wat ons op onze weg houdt als organisatie.

Wat maakt nu van een donut een donut?

Het gat in het midden natuurlijk.

 Zonder gat geen donut.

Laten we door dit verhaal nu eens aannemen dat het gat in de donut staat voor de ruimte die een vakman/vrouw neemt of krijgt om zijn of haar vak op een goede manier uit te oefenen.

  • Groot gat: veel ruimte voor de professional.
  • Klein gat: veel ruimte voor regels en procedures.

Aan de aard van de dienstverlening kun je goed zien of een organisatie een groot of een klein gat in haar donut heeft. Zit de medewerker gekluisterd aan een beeldscherm en kijkt hij of zij u nauwelijks aan? Klein gat. De computer wordt vaak gebruikt om het gat in de donut klein te maken.

Pogingen van organisaties om hun gat zo klein mogelijk te maken zijn begrijpelijk. Want wat is het probleem van een gat?

Een gat is een gat. Je weet niet wat er in het gat gebeurd. Gaten zijn eng, zwart en gevaarlijk.

Een belangrijk element van vakmanschap is dan ook dat duidelik wordt wat er in het gat gebeurd. Dat kan doordat helder is welke methodiek of -soms- welk protocol wordt gebruikt in het contact met de klant. Wat de (wetenschappelijke) onderbouwing hiervan is en welke effect het heeft.  En verder hoe deze methode wordt gebruikt door de medewerkers in de organisatie. Hoe wisselen professionals ervaringen met elkaar uit. Zijn er gilde achtige werkvormen waarbij een ervaren collega een newbie coacht en traint.

De metafoor van de donut komt uit het RWI advies “Een van apart”. Ik heb er dankbaar gebruik van gemaakt.

Een gedachte over “Het gat in de donut, of de strijd om professionele ruimte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s