WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Dit is het vierde en laatste deel in een serie met als aanleiding de Nationale klantmanagementdag op 24 april. Deel 1 vindt u hier, deel 2 hier en deel 3 hier.

Het is al in verschillende steden afgekondigd de nieuwe klant van de sociale dienst is de werkgever en niet langer de uitkeringsgerechtigde. Rotterdam, Den Haag en Drechtsteden zijn in ieder geval de plaatsen waar dit nieuwe adagium wordt ingevoerd.

Ik denk dat dit een trend wordt en ik weet nog niet of ik er blij mee ben.

Eerst maar even de afdeling blij, dan volgen nog de afdelingen niet zo heel blij en helemaal niet blij.

  • blij.

Eindelijk een trendbreuk met de traditionele op belemmeringen gerichte aanpak. Een op werkgevers gerichte aanpak gaat uit van kansen. De kans wordt groter dat langdurige uitkeringsafhankelijkheid wordt voorkomen. Wat mij betreft een groter leed dan flexibelebaanafhankelijkheid (staat niet in Van Dale).

  • niet zo blij.

Het lijkt er op dat gemeenten die hiervoor kiezen de concurrentie aangaan met uitzendorganisaties. Dat verlies je want daar ben je als overheid nu eenmaal niet voor ingericht. Er is wel organisatorische winst te boeken voor gemeenten.

Stoppen met ruggelings werken. De meeste gemeenten hebben aparte consulenten die voor de uitkeringsgerechtigenden/werkzoekenden werken en consulenten die werkgeverscontacten onderhouden. Deze mensen werken vaak ruggelings van elkaar af omdat zij tegenstrijdige belangen hebben. De ene wil leveren conform de specificaties van een werkgever. De andere wil mensen met een soms aanzienlijk vlekje uit de bijstand hebben.Zet deze mensen in één team bij elkaar en laat hen samenwerken aan dezelfde doelstelling.

Communiceer over werkgeversafspraken. Het VNO verwijt gemeenten keer op keer dat het lastig afspraken maken is met 400 gemeenten.

Absoluut waar.

Maar kijk ook eens naar werkgevers. Je kunt afspraken maken met bracnhorganisaties, met landelijke werkgevers grote werkgevers, kleine werkgevers, werkgervers in één regio, in meerder regio’s. Noem maar op. Kortom een communicatieprobleem in optima forma. Deze communicatie kan veel optimaler vooral door degenen die daadwerklijk plaatsen te laten weten wat de afspraak inoudt, wat van hen wordt verwacht en vooral hen te laten zien met wie ze samenwerken.

  • helemaal niet blij.

Hoe kun je nu vakmanschap ontwikkelen als er zo wordt gezwalkt met waar je beroep over gaat. We veranderen gewoon even de klant. Wilt u zich allemaal even aanpassen aan onze laatste briljante idee.

Zo makkelijk gaan mensen niet mee in een verandering. Ik denk dat veel klantmanagers gewoon blijven doen wat ze altijd al deden. Namelijk werken voor de uitkeringsgerechtigde. En dan vooral omdat ze geen flauw idee hebben hoe ze het anders moeten aanpakken.

Lees hier over de invloed van politiek en bestuur op de professionaliteit van uitvoerders.

Het stemt niet vrolijk.

Bovendien. ik wil niet somber doen maar wat als het niet lukt. Is dit geen opmaat om alle dienstverlening aan mensen met ene uitkering op te doeken, zoals bij het UWV al is gebeurd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s