WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.


In dit dit artikel in Binnenlands bestuur wordt het boek van Roel Bekker besproken. Een oud top ambtenaar bij het Rijk, nu hooglereraar. Zijn stelling: In de afgelopen twintig jaar is de ambtenaar steeds meer zijn mening in gaan slikken. Waar vroeger een (top) ambtenaar een eigen mening had en deze bij tijd en wijle duidelijk verkondigde, zie je dat de afgelopen jaren steeds minder.  En dat is jammer en heeft gevolgen.

Waar de ambtenaren meer oog hebben voor de lange termijn en de continuïteit van beleid, kijken die politici en hun polieke adviseurs vooral naar de korte termijn’, zegt Bekker. Dat staat haaks op de ambtelijke voorzichtigheid. Het is volgens hem ook terug te vinden in het taalgebruik – ‘turbo-uitspraken’ van politici. ‘En ze laten zich uit over zaken, zonder zich erin te hebben verdiept.

Elders schreef ik al eens over het RWI advies “Een vask apart”. Hiein was sprake van de politieke beinvloeding van de vakuitoefening. In dit geval van klantmanagers.

30 april 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s