WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Twijfel en doorzetten op symposium Werkgeversbenadering in Rotterdam.

11 mei 2012


Op 10 mei vond een klein symposium plaats over werkgeversbenadering. Het werd voornamelijk bezocht door medewerkers van gemeenten en sociale werkplaatsen. In de wandelgangen was natuurlijk het voornaamste gespreksthema “hoe verder met de wet werken naar vermogen”. Het bleek wel dat niemand hier erg goed raad mee wist.

Dat is de prijs voor de onverwachte val van het Kabinet. Maar voor een aantal onderwerpen ben je helemaal niet afhankelijk van wer- en regelgeving en één hiervan was het onderwerp van de middag werkgeversbenadering. uiteindelijk merk je dat ondanks verwarring en onzekerheid toch wordt doorgepakt.

De naar eigen zeggen enigszins anarchistisch ingestelde dagvoorzitter Angela Riddering opende de zitting met verve en enthousiasme en gaf het woord achtereenvolgens aan Arjan Kampman die de samenwerking tussen UWV en gemeenten aanjaagt in heel Nederland en drieëneenhalfuur onderweg was geweest om tijdig in Rotterdam te arriveren; Marjo Gruisen schrijfster van het boekje het boeketbedrijf, waarin wordt uitgelegd dat bedrijven met een veelkleurig boeket aan werknemer kunnen werken en aan Sipke Plat namens PostNL. Re-integratiesymposia kunnen niet zonder werkgever dezer dagen. De laatste wist op duidelijke wijze het beeld te nuanceren dat PostNL alleen maar uit is op verslechtering van rechtsposities. Met het dalend postaanbod moet je met je organisatie in ieder geval een andere kant uit. Ik had overigens niet de indruk dat iedereen in de zaal dit begreep en/of snapte.

De enthousiaste Angela Riddering stuurde vervolgens iedereen de workshops in. 

Hanne Overbeek zit hier weliswaar rustig op haar stoel maar is in de praktijk toch voor al een zeer gedreven vrouw die overal in het land met haar netwerkorganisatie Locus projecten opzet waarbinnen bedrijven, gemeenten en sociale werkvoorziening samenwerken. Door goed te netwerken ontstaat een goed begrip voor elkaar en overstijgen organisaties hun eigen belangen.

Dit lijkt de centrale boodschap van succesvolle projecten te zijn.  Bouwen aan een netwerk waarin rekening kan worden gehouden met ieders belang.

Ook in het Rijnmondgebied zijn gemeenten voorbij aan het eindeloos praten over bestuurlijke convenanten. Uit het verhaal van Lenneke Kriek en Miriam van Lunen bleek een netwerkbenadering en een frisse hands-on aanpak. Hier maakt Daad afspraken over grote volumes vacatures met werkgevers en kunnen andere gemeenten zoals Spijkenisse meedoen in het plaatsen van kandidaten.

Al met al was het een welbestede middag. Toch jammer dat niet meer mensen de weg naar Engels in Rotterdam niet hadden gevonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s