WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Ja, ja zo’n titel hakt er in en dat is ook de bedoeling. Elke professionele werker in de reïntegratie vermeldt met trots en als eerste dat hij of zij maatwerk levert. Het maakt niet uit of iemand voor een re:integratiebedrijf, het UWV, de gemeente of voor eigen rekening werkt. Maatwerk is een onaantastbaar dogma.

Maar wat bedoelen we eigenlijk als we zeggen dat we maatwerk leveren? Ik stelde deze vraag ooit eens in een discussiegroep op linkedin. Het veruit het meest gegeven antwoord luidde:

Maatwerk is iets dat ik samen met de klant bepaal in de spreekkamer.

Als dat zo is dan hebben we twee problemen.

  • Maatwerk betetent niet dat in vergelijkbare gevallen  hetzelfde wordt geboden (dat zou je toch mogen verwachten) maar juist iets anders.
  • Maatwerk is niet transparant. Alleen de professional en zijn klant weten wat het inhoudt, waarbij de laatste meestal geen vergelijkingsmateriaal heeft.

Wat is de meest genoemde verklaring voor de opvatting dat voor iedere klant iets anders wordt gedaan ook zijn of haar geval vergelijkbaar met dat van iemand anders?

Ieder mens is uniek.

Zelf kom ik vanwege een chronische kwaal elk kwartaal een keer bij een arts. Zij werkt iedere keer hetzelfde, voor mij inmiddels zeer vertrouwde protocol af.

Ik zou niet anders willen, ondanks dat ik mijzelf als een uniek mens beschouw. Toch is het in de reïntegratie nog niet gewoon om via een vaste methode gesprekken te voeren. Laat staan dat een dergelijk gesprek geheel of gedeeltelijk via een protocol verloopt.

Het tweede probleem is nog ernstiger dan het eerste.

Het maakt de werkwijze ondoorzichtig. Er is geen vergelijkingsmogelijkheid niet voor de klant, niet voor de opdrachtgever.

Het is niet de enige reden dat reïntegratie in een kwaad daglicht staat maar wel een belangrijke.

(Eerder geplaatst op de Werkmarkt.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s