WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Hoe meer ik met zelfsturing bezig ben, hoe meer ik merk dat het wat drie kanten heeft.

  • Stuur jezelf.

Welke ruimte heb je om binnen je werk jezelf te sturen? Kijkt er voortdurend iemand over je schouder mee? Ben je in staat om je tijd goed te besteden of raak je overweldigd door het grote aantal e-mails dat je nog moet beantwoorden?

Stel je dingen uit?

Welke ruimte neem je om keuzes te maken binnen je werk? Waar ben je echt goed in en wat zou je uit willen bouwen tot je specialisme?

Bij zelfsturing op de werkvloer draait het om twee dingen controle en overzicht. Controle hebben betekent dat je je werk efficient kunt uitvoeren binnen de gegeven tijd. Overzicht hebben betekent dat je de goede dingen doet en de dinge ndie er niet toe doen laat zitten.

  • Stuur een ander.

Zelfsturing gaat niet vanzelf. Dan zou iedereen doen wat goed voor hem of haar is. En met één blik om je heen weet je dat dat niet klopt.

Kun je iemand bewegen het heft in eigen hand te nemen? Kun je iemand zo ver krijgen dat hij of zij nuchter afweegt wat goed is om te doen, dat ook werkelijk te doen en het vol te houden?

Het sturen van een ander (in een richting waar hij of zij zelf de keuzes maakt) betekent in ieder geval niet gaan zorgen. Want dan neem je het stuur over. Het betekent ook niet uitleggen wat iemand wel en niet moet doen. Dat schept alleen maar plichten en smoort het eigen initiatief.

  • Stuur de wereld.

Voor zover de wereld de afgelopen jaren niet door de overheid werd gestuurd, gebeurde het door de markt . Zowel het één als het ander faalde.

Is er nog een derde mogelijkheid, gebaseerd op de eigen kracht van mensen zelf in hun directe leefomgeving of via internet. Wat moet er gebeuren om dit aan te wakkeren en te laten gebeuren?

Welke onvermoede mogelijkheden liggen er in burgerkracht als derde mogelijkheid naast overheid en markt. Waar kunnen markt en overheid de eigen kracht van burgers aanvullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s