WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Het is een mantra van de tegenwoordige tijd. De burger is zelf verantwoordelijk voor… vul maar in. Zijn of haar werkgelegenheid, zijn of haar zieke moeder, zijn of haar buurtvoorziening.

Een bezweringsformule voor managers van afkalvende overheidsvoorzieningen en wethouders met gemeentebegrotingen vol vuurrode cijfers.

Maar gaat dat ook werken.

De sociologe Evelien Tonkens zegt hier over in het jongste nummer van de Sprank:

Het appèl op eigen verantwoordelijkheid roept een defensieve reactie op: “ik draag al veel verantwoordelijkheid voor mijn kinderen, mijn huishouden, mijn oude moeder,…” Dit neemt niet weg dat mensen graaag iets betekenisvols willen doen. … Mits ze zelf gezien en gehoord worden, willen veel mensen best iets terug doen voor hun uitkering.

Met andere woorden. Neen Dat gaat dus niet werken. Een simpel beroep op eigen verantwoordelijkheid biedt te weinig mogelijkheden om iets zinvols te ontwikkelen. Daar is meer voor nodig er moet kortom in worden geinvesteerd.

Wat dus ook niet werkt is het opleggen van een verplichting en vervolgens alleen maar handhaven. Het lijkt me de vraag of de overheid alle mogelijke activiteiten professioneel moet (laten) begeleiden en overla voor moet betalen.

Een systeem dat uitsluitend is gebaseerd op het opleggen en controleren van verplichtingen is te mager.

Eigen kracht is iets anders dan eigen verantwoordelijkheid. Het gaat om de hulpbronnen die je in jezelf of in je omgeving kunt aanboren om iets moois van je leven te maken.

Dat gaat echter niet vanzelf, zoals alle ex rokers onder ons kunnen bevestigen. Daar is wel een zetje bij nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s