WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Je komt nog eens ergens als je blogt en tweet. Gisteren was ik te gast bij een praktijkdag zelfbeheer wijkaccomodaties.

Klinkt niet erg interessant ik weet het. Offer je daar nu een vrije zaterdag aan op?

Ik wel.

Het is natuurlijk al erg leuk dat iemand (Thijs van Mierlo van LSA) me op het spoor komt door mijn tweets en blogposts. Het verzoek was om de dag van getekend commentaar te voorzien. De resultaten vindt je hier.

Dat wordt dan meteen cartoonist genoemd en dat voel ik me niet. Maar al tekenend processen volgen, dat is helemaal mijn ding. Maar daarover blog ik later. Daar is een hoop over te zeggen.

  • Lessons learned, de dag zelf.

Eigenlijk stond verbaasd over hoe gewoon het al is dat bewonersgroepen het beheer van een voorziening van de overheid overnemen. We waren te gast in de Fonkel in Helmond. De dag werd uitmuntend verzorgd waarbij de twee heren op gevorderde leeftijd indruk maakten. Zij runden de hele opratie alsof het kindespel was.

Geheel vanzelfsprekend is zelfbeheer echter niet. Keynotespeaker Jan Hoek in een tweet:

Mijn eigen waarneming is deze: in aanvallen van heftige bezuinigingsdrift trekt de gemeente lukraak de stekker uit allerlei voorzieningen. Nadenken over een nieuwe verhouding tussen overheid en burger is er (nog?) nauwelijks bij. De burger moet maar zelfstandig worden en mag het verder zelf uitzoeken. Op die manier dreigt het kind met het badwater te worden weggegooid.

De hele dag door was een centraal thema dat bewoners en burgers zich wel wat assertiever op mogen stellen jegens de overheid. De bottomline is dat je een oplossing te bieden hebt en dus niet met de pet in de hand naar de bestuurder hoeft te gaan. De gesprekspartner  is ook niet de ambtenaar maar de wethouder of de burgemeester.

  • Praktijkvoorbeelden.

Is het beheer eenmaal in handen van bewoners/burgers dan is natuurlijk niet alles botertje tot de boom. Het Brandtweer in Koog aan de Zaan slaagde er in om in een jaar tijd van 3 naar 30 vrijwilligers te groeien maar zit nu wel aan haar taks. Het gebouw is te klein om verder te groeien maar dat is wel nodig om tot een gezonde expoitatie te komen.

Zelf was ik erg gecharmeerd van de manier waarop Pierre Mehlkopf de Amsterdamse buurtaccomodatie de Meevaart bestuurt.

Pierre maakt zich nauwelijks druk over de vele groepen die gebruik maken van de Meevaart. Er zijn een aantal regels waaraan de hand wordt gehouden. Zo mogen de verschillende groepen elkaar geen last bezorgen. Maar als die last er (natuurlijk) toch is, dan worden ze vriendelijk verzocht dit onderling op te lossen. ook weigert het bestuur van de Meevaart als tussenpersoon op te treden tussen de verschillende groepen en het stadsdeel..

Het basisidee is heel simpel. Het gaat er of je moet met een t of met een d schrijft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s