WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Jarenlang beoordeelde ik offertes over re-integratie voor de gemeente Rotterdam. De belofte werd nooit ingelost. De belofte was:

Laat het aan de markt over, stuur op financiële prikkels en innovatie onstaat van zelf.

Nooit wat van gemerkt. Bedrijven reageerden op het bestek, waardoor de innovatie weer op het overheidsbordje lag. En innoveren binnen een juridisch vehikel als een aanbestedingsprocedure bleek een te grote opgave. Mij is het in ieder geval nooit gelukt.

Daar gebeurt het dus niet.

Nu alle grote spelers op het gebied van welzijn, reintegratie en onderwijs op apegapen liggen als gevolg van de grote bezuinigingen en ombuigingen, word me ook langzaam duidelijk dat innovatie onstaat langs de rand.

Bij kleine spelers en bij instellingen en bedrijven die buitenspel staan in de wedstrijd om het grote geld.

Wie wil vernieuwen zoekt dus de rand van het speelveld op.

 

2 gedachtes over “Vernieuwing ontstaat aan de rand.

 1. PatriceV schreef:

  Hoi Klaas, Inderdaad! Leuk he? Ik ben blij dat we het ‘literaire proza’ achter ons kunnen laten. Vind het alleen jammer dat de verworven kennis m.b.t. marktaanbod en resultaten vanuit de re-integratie verloren gaat en in de nieuwe aanbestedingen welzijn het wiel opnieuw uitgevonden gaat worden.
  De wijze van opdrachtformulering roept natuurlijk ook bepaald aanbod op.
  M.b.t. innovatie is het wel zo dat je dat niet alleen kunt, maar slechts in collectief. Opdrachtgevers/investeerders/ontwikkelaars, maar ook de mogelijkheid tot pilots draaien, fondsen zoeken en bereid vinden bij te dragen, de markt peilen, klanten aangeleverd krijgen, en bij alle organisaties intern de neuzen naar een kant krijgen voor de innovatie. Dat valt niet altijd mee en daar gaat veel tijd in zitten. Maar leuk is het wel.

  Like

  1. Klaas Folkerts schreef:

   er is een leuke ontwikkeling gaande in aanbestedingsland die aan de contractmanager van de aanbestedende partij de ruimte biedt om de rlatie met de leverancier en de innovatieve kracht te ontwikkelen. een organisatie nmoet hier uiteraard wel aan toe zijn. Het lijkt me de vraag of dat altijd al zo is.
   Overigens ging het mij vooral om de constatering dat innovatie aan de rand ontstaat en -inderdaad je hebt gelijk- dat is geen proces voor eenlingen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s