WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Wat gaat het worden? Een alles of niets poging om geld te halen uit je passie of zoek je een baan waarmee je in je levensonderhoud kunt voorzien, punt.

Ik las dit in een post op het blog van Seth Godin.

That blog you’ve built, the one with a lot of traffic… perhaps it can’t be monetized.

That non-profit you work with, the one where you are able to change lives… perhaps turning it into a career will ruin it.

That passion you have for graphic art… perhaps making your painting commercial enough to sell will squeeze the joy out of it.

Ik kan dit zo op mijzelf toepassen. Ik hou al een paar jaar dit blog bij, werk aan de groei van een non profit en pas mijn tekeningetjes toe bij zowel het één als het ander. En ik heb de droom dat ik hier misschien vroeger of later een boterham uit kan halen.

Maar dat lukt misschien helemaal niet (of niet helemaal).

Gooi je het op een akkoordje en laat je je passie voor wat hij is? Of richt je je juist helemaal op wat je het meest belangrijk vindt (en vind je dan toch de pot met goud aan het einde van de regenboog)?

5 gedachtes over “Werk aan je passies (maar levert het ook wat op?),

 1. Dit is heel herkenbaar. Waar komt het werk uit voort? Uit de passie en overtuiging dat ik iets voor andere mensen wil betekenen. Dat kan je filosofisch invullen – Emanuel Levinas stelde dat de zingeving voor een mens bestaat uit de ontmoeting met De Ander – of filantropisch: ik wil andere mensen helpen.

  Maar de nieuwste discussie over sociale zekerheid (sociaal beleid) brengen dat ook weer in een ander perspectief. Dan bedoel ik de discussies over Eigen Kracht bij participatie (en in bijstandsverlening) en het Kantelen in de WMO. Mensen moeten méér zelf gaan doen. Wat is dan je rol als dienst- of hulpverlener? Waar vind je dan de passie?

  Jos van der Lans vergeleek de WMO-consulent (dienstverlener) met een “wegenwacht” die de boel weer in beweging brengt. Zo vul(de) ik mijn rol als klantmanager ook in. Mensen weer op weg helpen. Soms ook een APK-keuring: deze auto mag niet meer de weg op, nee meneer (mevrouw) U mag de bijstand niet in. En soms politieagent: u rijdt te snel of u fraudeert meneer, dat mag niet. Zelfs daar kan je passie in vinden: het juist toepassen van de regelgeving en de instrumenten die een voorziening (WWB, WMO) biedt! En dat de publieke middelen daardoor goed besteed zijn.

  Like

 2. Jitte Huitema schreef:

  Hi Klaas, wat een inspirerende blog was dit. Ik ben in februari voor mezelf begonnen in een vakgebied waar ik 20 jaar ervaring in heb opgebouwd, en waar beroepsmatig mijn hart en ziel in ligt. Al vele jaren roep ik dat ik graag inkomen zou kunnen realiseren met mijn ‘privé passie’ maar dat dat waarschijnlijk niet mogelijk is. Je blog maakt voor mij overtuigend duidelijk dat zo’n passie ook werklust nodig heeft, en dat het best (veel) tijd kan en mag kosten voordat je mag verwachten dat je daar ook in financieel opzicht vruchten van gaat plukken. Ik heb door jouw blog besloten dat het me dat waard is, en dat ik een vorm moet bedenken om de eerste stap te gaan maken. En dat zou best een blog kunnen zijn. Gevolgd door een boek (?) Gevolgd door iets groters…
  Dank!

  Like

  1. Klaas Folkerts schreef:

   Gaaf dat ik een bijdrage kan leveren aan zo’n ingrijepnd besluit. Heel veel succes.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s