WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Wat zijn de gevolgen voor de dienstverlening van de overheid, nu deze als gevolg van enorme bezuinigingen terugtreedt.

Tenminste, dat zegt ze, dat ze terugtreedt.

Het oppervlakkige verhaal is dit: De burger moet (maar) zelfstandig worden. Alles blijft zoals het is alleen worden overheidsvoorzieningen wegbezuinigd of moeilijker toegankelijk gemaakt. Bij voorbeeld door een hogere eigen bijdrage te vragen of door de aanvraag complexer te maken.

Het thema van het VNG Divosa najaarscongres was: “De ondernemende gemeente”. Een poging om een alternatief te stellen. Een ander imago dan de traditioneel in zichzelf gekeerde overheidsdienstverlening. De gemeente (of de ambtenaar) als ondernemer.

De meest interessante kritiek op dit thema was op het congres zelf te horen van Micha de Winter, hoogleraar pedagogiek aan de universiteit van Utrecht. Aan de hand van zijn ervaringen in de jeugdzorg legt De Winter uit dat de gemeente juist heel kwetsbaar wordt. En dit ondanks de ogenschijnlijke toename van haar macht en invloed door de decentralisaties op het gebied van participatie, AWBZ en Jeugzorg.

Hij wijst op Savannah en het Maasmeisje. Dramatische voorbeelden uit de jeugdzorg waarbij ouders hun eigen kind van het leven beroven. Dramatisch en nooit helemaal te voorkomen. Toch zie je juist dat overheden dit uit alle macht proberen.

En juist dat maakt kwetsbaar.

Bij elk incident zal op de gemeente gewezen worden als de grote schuldige en dat leidt tot krampachtige pogingen om het onmogelijke te bereiken.

Een alternatief is om te vertrouwen op de eigen kracht van burgers. De Winter:

“Op zich een goed uitgangspunt, maar het mag geen alibi zijn om helemaal niets meer te doen. Want hoe kun je er nu van uitgaan dat het sociale netwerk het probleem wel oplost als vaak juist het ontbreken van een sociaal netwerk de oorzaak is van het probleem?”

Die zit in ieder geval.

Het betekent dus dat de overheid tijd en geld moet steken in het opbouwen van netwerken van burgers die helpen bij sociale controle, het opbouwen van de samenleving en het vinden en behouden van werk.

Dat is iets heel anders dan een ongefundeerd vertrouwen in de zelfredzaamheid van individuele burgers (al dan niet met behulp van sancties en maatregelen). Iets wat nu in de sociale zekerheid strijk en zet is. UWV en gemeenten zouden er goed aan doen zich nog eens op het achterhoofd te krabben.

Een gedachte over “Decentralisaties maken de gemeente kwetsbaar.

  1. Klaas A Folkerts schreef:

    Decentralisatie door het kabinet is een middel om de handen later in onschuld te wassen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s