WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Nu de vacaturemarkt opdroogt en de werkloosheid stijgt, denk ik steeds vaker terug aan de jaren tachtig. Toen liep het ook vreselijk mis en zaten velen thuis.

Ik hoorde daarbij. Heb er ook nooit een geheim van gemaakt. Ik organiseerde toen met  vrienden en bekenden projecten voor mensen zonder werk zoals dat toen genoemd werd. Het was een leuke tijd. We waren jong, wilden wat en hadden geen geld.

We waren niet allemaal jong. Onze enige oudere medewerker was Louis O. Boven de veertig. Het leven begint bij veertig, zei hij steeds. Wij waren indertijd van mening dat het leven ophield bij veertig. Er was niet alleen het leeftijdsverschil. Wij deden er niet veel aan , maar Louis solliciteerde zich te pletter. Vijf brieven per dag, zo’n veertig per week gingen er de deur uit. Louis was bovendien lid van de VVD. Wij waren juist allemaal roekeloos links. Zijn mede-VVDers  stimuleerden Louis om veel te solliciteren en dus hield hij de vaart er in. Zonder zelfs ook maar te worden uitgenodigd. In elk sollicitatiegesprek moeten drie vragen worden beantwoord.

Kan-ie-het. Willie-het en Pastie-er-tussen.

Louis was betrekkelijk laag opgeleid maar had ervaring. Hij kon wel iets maar had veel concurrentie. Hij wilde verschrikkelijk graag. De laatste vraag betekende waarschijnlij zijn ondergang. In communicatief opzicht had Louis een verschrikkelijke plaat voor zijn kop. Na vijf minuten conversatie met hem, zocht je  in paniek naar manieren om het gesprek te beëindigen. Louis paste nergens tussen.

Uitenindelijk is hij jong gestorven. Ik had toen al geen contact meer met hem. Ik kan ook niet bewijzen dat je je kunt doodsolliciteren. Wat ik over Louis wel kan zeggen is dat hij er eindeloos mee doorging, zonder iets te bereiken en hij werd er doodongelukkig van. Meer afwijzing dan een mens eigenlijk verdragen kan.

Dus:

Het zou kunnen. dat je je doodsolliciteert.

3 gedachtes over “Herinneringen aan Louis O. kan een mens zich doodsolliciteren?

  1. Herman Leusman schreef:

    Mooi verhaal, mooi in de zin van dramatisch en invoelbaar. Het linke is dat het best zo gegaan zou kunnen zijn. Als je alsmaar kroketten probeert te kopen bij je groenteboer kun je op den duur gek worden. Alsmaar solliciteren in een soort desperaat wanhoopsoffensief lijkt daar wat op. Ik hoop dat de actuele Louissen andere wegen vinden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s