WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Scholen, woningcorporaties en zorginstellingen moeten zich weer verbinden met hun huurders, patiënten en leerlingen en ouders. Maatschappelijke ondernemingen kunnen hun legitimiteit vergroten door zich niet alleen aan de formele toezichthouders te verantwoorden, maar ook in het domein van de samenleving aan hun meest voorname belanghebbenden: degenen voor wie zij hun publieke taken uitvoeren. Dat zijn uiteindelijk de publieke eigenaren van scholen, zorginstellingen en woningcorporaties. Het risico dat maatschappelijke ondernemingen zich blindstaren op de enkelvoudige doelen waar de formele toezichthouder belang aan hecht, wordt flink gedempt als deze stakeholders invloed krijgen op het reilen en zeilen van de maatschappelijke onderneming.

Veel maatschappelijke ondernemingen schipperen tussen enerzijds de overheid die zij impliciet zien als hun opdrachtgever en anderzijds de dwingende logica van de markt die zij leidend laten zijn voor hun werkwijze. Deze kunstmatige spagaat kunnen zij ontlopen als zij zich weer nadrukkelijker oriënteren op het domein van de samenleving, daar waar het voor menig maatschappelijke onderneming ooit begon.

Rien Fraanje op Sociale Vraagstukken

16 februari 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s