WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Van oudsher maken managers beleid, schrijven HR-medewerkers competentieprofielen en definiëren zij leerdoelen. Dit gebeurt in de bovenstroom van de organisatie. Hierdoor ontstaat het klassieke probleem in de organisatieontwikkeling: de scheiding tussen denken & doen leidt tot verstarring en frustratie. De variëteit in de praktijk van professionals laat zich amper sturen met regels. Beleid en beleidsregels hobbelen amechtig achter de hectiek van de uitvoering aan. Professionals ervaren beleid als een keurslijf en kunnen bekwaam ‘meestribbelen’. En managers beklagen zich over de weerstand en eigenwijsheid van professionals. Dat gebeurt allemaal in de onderstroom.

Kennis is er genoeg. Professionals zijn zelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling. Zij geven ‘in het hier en nu’ een bruikbaar antwoord op de vraag ‘hoe moet dat dan?’ Dit is veel effectiever en zij vinden het veel leuker. Moderne leerplatforms faciliteren dit proces.

Micheil Louweret op Gemeente.nu

7 april 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s