WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Pieter Schortemeijer is columnist op de Werkmarkt. Gefeliciteerd, ik ook. Hij beschreef onlangs hoe je uit de bijstand moet komen, namelijk boksend. Hier ben ik het gruwelijk mee oneens. Laat me uitleggen waarom.

Pieter beschrijft wat veel mensen overkomt die lang in de bijstand zitten:

De meeste van hen hebben de hoop dat de ander hen uit hun ontevreden situatie trekt.

Het meest fnuikende echter is dat men reageert op de situatie met één of meerdere van de onderstaande mogelijkheden:

 1. Het probleem of de oorzaak van het probleem bij een ander leggen;
 2. Tegen anderen klagen over de situatie;
 3. Rondhangen in gevoelens van zelfmedelijden;
 4. Het probleem ontkennen;
 5. Leren leven met de situatie vanuit een gevoel van verslagenheid;
 6. Het probleem verzachten met destructief gedrag (overmatig snoepen, drinken, gamen etc.).

Daar heeft hij als jobcoach wel een oplossing voor. Deze oplossing bestaat kort en goed uit twee elementen: Neem je eigen verantwoordelijkheid en kom in actie.

Ik hoor deze oplossing niet voor de eerste keer. Ik hoor hem waarschijnlijk voor de 100e keer. Hij klinkt fantastisch maar werkt voor geen meter.

Zoals heel veel jobcoaches en klantmanagers vraagt Pieter onmiddelijke actie van zijn klant en staat hij er niet bij stil waarom zijn klant zich zo afhankelijk en ongemotiveerd gedraagt.

De drie basisvoorwaarden voor motivatie.

Er zijn drie basisvoorwaarden die je motivatie steunen. Mis je deze dan lukt het gewoon niet.

In de eerste plaats moet je je verbonden weten.

verbonden_NEW

Je moet het gevoel hebben bij een groep mensen te horen waarmee je op gelijke voet staat, die je steunt en helpt.

competent_NEW

In de tweede plaats moet je je compentent voelen. Je moet het idee en het gevoel hebben dat je kunt doen wat je moet doen. Dat de dingen die je onderneemt kans van slagen hebben omdat jij de vereiste vaardigheden hebt of kunt ontwikkelen.

En in  de derde plaats je moet autonoom kunnen zijn. Je moet het gevoel hebben dat je op eigen kracht, zelfstandig kunt handelen.

autonoom_NEW

Zonder deze drie wordt het niets met je motivatie.

Een willekeurige werkloze bouwvakker.

Laten we nu met deze drie basisvoorwaarden in de hand eens kijken naar een willekeurige werkloze bouwvakker. Komt immers veel voor dezer dagen, werkloze bouwvakkers.

Laten we hem Jan noemen.

Hoe zit het met Jan’s verbondenheid nu hij werkloos is? Zijn contact met de andere bouwvakkers en de routines die daar bijhoren zijn er niet meer. (’s Ochtends vroeg naar de bouwstelling, fluiten naar de meisjes). Zijn verbondenheid heeft een dus flinke knak gekregen.

Jan is een heel erg goede bouwvakker maar dat vak oefent hij even niet uit.  Hij is plotseling sollicitant van beroep. Het is maar de vraag of hij zijn nieuwe beroep even vaardig kan uitoefenen als zijn oude beroep. Waarschijnlijk voelt hij zich niet competent.

En een beroep op de WW of de Bijstand is niet erg bevordelijk voor Jan’s autonomie. Hij is uitkeringsafhankelijk.

Kortom, hij heeft een heel slecht uitgangspunt om zijn motivatie op peil te houden. Maar laten we er van uit gaan dat dit de eerste tijd nog goed lukt.

Jan verstuurt in zes weken tijd zestig sollicitatiebrieven. Ik noem maar wat. En krijgt even zo veel malen het deksel op de neus.

De meeste mensen ervaren een afwijzing als iets persoonlijk. Je krijgt dus zestig keer te horen dat je niet deugt. Ik heb hier de enige mij bekende uitzondering beschreven. Louis O. die bleef doorsolliciteren. Voor ieder ander  is dit  niet te verdragen, dus Jan zal naar een andere verklaring zoeken. Bijvoorbeeld dat er geen werk is, dat werkgvers hem geen baan geven, dat het aan de maatschappij ligt. Kortom precies het klaagrijtje dat Pieter opsomt.

Beginnen bij het begin.

Niet alleen Pieter maar heel veel klantmanagers en jobcoaches moeten leren te beginnen bij het begin en dus niet meteen actie van hun klanten vragen. Als je echt wilt dat iemand op eigen kracht weer aan de slag probeert te komen dan moet je klant eerst weer het gevoel hebben dat hij competent is, verbonden en autonoom. Mensen hebben tijd nodig om hier greep op te krijgen en het is het mooie van het vak jobcoach als jij dat proces op gang weet te krijgen.

6 gedachtes over “Motivatie: de drie basisvoorwaarden.

 1. Emma Bennett schreef:

  Mooi geschreven. En het klopt helemaal. Zeuren dat de klant niet in beweging komt is totaal nutteloos. Er is een reden dat hij dat niet doet, en daar moet je juist mee aan de slag. Verbondenheid en vertrouwen opbouwen en daarmee aan de slag!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s