WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Vrouwelijke Wapitiherten geilen op grote geweien. hoe groter het gewei van een mannelijk Wapitihert hoe groter de kans op een vrouwtje en dus op nageslacht.

Een kwestie van natuurlijke selectie.

wapitihert_NEW

Het grote gewei komt met een nadeel. Het is niet erg handig als je in dichte begroeiing achternagezeten wordt door jagers of door een roedel wolven. Machismo komt voor de val. Uiteindelijk brengt het grote gewei hierdoor de hele soort in gevaar.

Een grens aan competitie en concurentie.

In een interessant artikel in de Groene Amsterdammer (van 7 februari) wordt dit evolutievoorbeeld toegepast op de economie. Bij mensen spelen namelijk dezelfde mechanismen. We concurreren met elkaar om relatief beter voor de dag te komen, maar absoluut gezien schieten we er geen steek mee op. Dus, om de link met de arbeidsmarkt te leggen: als je gaat solliciteren dan kleed je je netjes aan om een goede indruk te maken maar omdat alle andere andere kandidaten dat ook doen, helpt dit uiteindelijk maar weinig.

Toch is dit de strategie van de hele wereld. Solliciteer je een ongeluk en sluit je aan bij de lange rij van sollicitanten die ook met keurig gepoetste schoenen zitten te wachten op een gesprek.

Ook de aanpak van gemeenten in de bestrijding van werkloosheid sluit hier op aan. Maak met werkgevers afspraken over laaghangend fruit (dat is de populaire benaming voor werkzoekenden die redelijk snel bemiddelbaar zijn). Probeer zo tot een zo efficient mogelijke uitstroom te komen. Minder uitkeringen, tel uit je winst.

Alternatieven.

Maar nu de vacaturemarkt in hoog tempo opdroogt, wordt het misschien tijd om naar alternatieven te kijken. Om de analogie met het Wapitihert aan te houden. Je hebt wel een leuk gewei op je kop maar er valt weinig te neuken. Dus wat moet je er dan nog mee.

Van het wapitihert leren we dat er een grens zit aan competitie en concurrentie. Van het aardappelveld leren we dat er een grens zit aan efficiency. Er is niets efficiënter dan een op hi-tech wijze volgepoot en onderhouden aardappelveld. Maar het is ook erg kwetsbaar. Eén schimmelinfectie waarmee niet was gerekend en weg zijn alle aardappelen.

Met andere woorden een volledig op effeciency ingerichte organisatie voor bemiddeling naar werk gaat ‘m ook niet worden. Het sterft eenvoudig af vanwege te weinig vraag.

Tegenover het effciënte aardappelveld staat het regenwoud. Door de enorme diversiteit aan planten kan  het regenwoud een schimmelinfectie eenvoudig de baas. Er zijn voldoende planten die resistent zijn en het woud als geheel blijft gewoon bestaan. Kortom het regenwoud is veerkrachtig.

De strategie die veel baanloze mensen gebruiken is nog steeds dezelfde als mijn oude kennis Louis O. al in de tachtiger jaren deed. Er flink op los solliciteren en het beste er maar van hopen. En vervolgens het hoofd in de moede schoot leggen als er niets van komt (dat deed Louis dan  weer niet). Gemeenten volgen dezelfde strategie met hun bestand werkzoekenden. Een trechtermodel: alle werkzoekenden in de trechter en onderaan druppelen de baanvinders er uit. Ogenschijnlijk effcient maar het werkt niet goed als de makrt opdroogt.

Wat zou er gebeuren als je naast efficiency ook veerkracht gebruikt? In een volgende post vind je regenwoudstrategieën voor de arbeidsmarkt. Een bredere aanpak biedt meer kans.

En overigens er zijn ook nog strategieën te bedenken voor een meer efficient ingerichte arbeidsmarkt.

Een gedachte over “De Arbeidsmarkt: grenzen aan competitie en efficiëncy.

  1. Anoniem schreef:

    Dit artikel volgt volledig mijn gedachtegang… en het gaat -mi- nog niet ver genoeg: Einstein zei al dat je een probleem nooit kunt oplossen met dezelfde logica als waarmee het gecreeerd is. Dus heren M. Rutte, Samsom en andere professionele wegkijkers: ‘veerkrachtig’ denken is ook onconventioneel/gedurfd denken, maar wellicht is dat alleen voor kunstenaars en artistiek behepte mensen weggelegd… Lex Hakker (composer/arranger/lyricst)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s