WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.


Sommer: ‘Burgerkracht klinkt redelijk, maar leidt tot chaos en willekeur’ – Martin Sommer – VK.

Mevrouw Jorritsma heeft tijdens het VNG congres voorspelt dat je over vijf jaar de gemeente niet meer terugkent. De ambtenaar gaat de straat op en levert de burger maatwerk. Maar als dat alleen maar bestaat uit het afwijzen van hulp met een blik over de heg in de richting van de buurvrouw (kan zij het niet doen)? Vraag 1 is natuurlijk wat de ambtenaar gaat doen als hij eenmaal op straat terecht is gekomen. Gaat hij huiswerk voor onderdanen opgeven zoals Sommer blijkbaar vreest. Vraag 2 is hoe kan een ambtenaar op straat eigenlijk aansluiten op informele netwerken in buurten en straten? Hoe sluit je het bastion aan op de gewone mensenwereld.

21 juni 2013

Een gedachte over “Sommer: ‘Burgerkracht leidt tot chaos en willekeur’

  1. De tijd dat ambtenaren (lees: bureaucraten) alles van achter het bureau regelden is echt voorbij. Een mooie metafoor is terug te vinden in het mooie “managementeboek” De Kleine Prins door Saint-Exepury. Daar probeert de geograaf de wereld in beeld te brengen vanachter zijn bureau. Maar dat werkt uiteraard niet. De burger is niet eng, ofschoon een oudere generatie ambtenaren dat wellicht nog wel denkt. De straat op gaan, de burger of klant opzoeken moet een ambtenaar wel met een open instelling doen. Zie de beroemde ‘keukentafelgesprekken’ in de gekantelde WMO: in veel gevallen het loketgesprek, maar dan bij mensen thuis gevoerd, zonder daadwerkelijk te kijken naar de situatie waar klant in verkeerd…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s