WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Vrijwilligerswerk verkleint niet alleen de afstand tot de arbeidsmarkt door bijstandsontvangers bijvoorbeeld nieuwe vaardigheden aan te leren of in een werkritme te laten komen, het stelt bijstandsontvangers ook in staat om zich te distantiëren van betaald werk. Door in gedachten afstand te nemen van betaalde arbeid herwinnen ze hun zelfrespect dat ze tegelijk met hun baan verloren (Elshout, Kampen en Tonkens 2013 in: De affectieve burger).

Ze beschouwen hun vrijwilligerswerk bijvoorbeeld als een ambacht waarin ze zich kunnen verbeteren zonder zich af te hoeven vragen of het winstgevend is en op termijn zal leiden tot een betaalde baan. Het proberen te beheersen van een vaardigheid als zodanig biedt voldoening genoeg en uit dit streven naar ambachtelijkheid putten ze zelfrespect.

Thomas Kampen op Sociale Vraagstukken. 

22 juli 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s